• Hammond vol un "acord pont" que permeti al Regne Unit romandre al mercat comunitari durant un temps
cbmay213
Theresa May, primera ministra del Regne Unit

El gir cap al ‘Brexit suau' va prenent forma entre les files del nou govern conservador en minoria. Després que la primera ministra, Theresa May, perdés la majoria absoluta que ostentava a la Cambra dels Comuns a les eleccions de 8 de juny, la dissensió s'ha anat fent cada vegada més notable entre els que volen un llarg període de transició després de març de 2019 -data en què es farà efectiva la separació del bloc comunitari- i els que volen tallar llaços immediatament. May ha posat ordre, en acceptar que el Regne Unit pot necessitar diverses fases d'implementació per suavitzar la seva sortida de la Unió Europea, però la transició no serà per temps indefinit.

"Quan coneguem quines seran les futures relacions amb la Unió Europea necessitarem establir períodes d'implementació", ha dit May al Parlament britànic, segons recull Europa Press. "Però això no vol dir que la fase de transició vagi a ser il·limitada, abandonarem la Unió Europea. Això és el que el poble va voler i el que nosaltres farem", ha afegit la premier.

Hammond vol un "acord pont" que permeti al Regne Unit romandre al mercat comunitari durant un temps

PERMANÈNCIA AL MERCAT COMÚ

Les friccions més importants s'han donat entre el secretari de Brexit, David Davis, i el canceller del Tresor, Philip Hammond. El primer ha acusat el segon de falta de coherència, ja que el responsable de l'economia britànica ha assenyalat en diverses ocasions que el país ha de buscar un acord pont, el que podria significar romandre en la unió duanera durant anys després del divorci.

Però aquesta qüestió no s'abordarà per ara en les negociacions amb Brussel·les, ja que la lliure circulació de persones ocupa la primera fase de les converses. May aquesta setmana va fer públics els seus plans per als ciutadans europeus residents al Regne Unit després del Brexit. Quan es materialitzi la ruptura entre el país i el bloc comunitari, tots els ciutadans de la UE i els seus familiars al Regne Unit, independentment quan van arribar, hauran de sol·licitar un estatus d'immigrant i es materialitzarà en un document de residència, que serà un requisit legal per demostrar que tenen dret a seguir vivint i treballar legalment al país.

IRLANDA ES PLANTEJA COM MANTENIR OBERTA LA SEVA FRONTERA

L'actualitat del Brexit passa també per Irlanda. El primer ministre del país, Leo Varadkar, considera que després del Brexit serà "extremadament difícil" trobar vies per mantenir una frontera oberta amb la província britànica d'Irlanda del Nord, segons ha declarat aquest dimecres al Parlament irlandès.

La divisió entre la República d'Irlanda, membre de la UE, i la província britànica del Nord d'Irlanda serà l'única frontera terrestre entre el Regne Unit i la UE un cop dut a efecte el Brexit, que es preveu finalitzat per 2019.

La primera ministra britànica, Theresa May, va declarar la seva intenció que la frontera sigui el menys permeable possible mentre que la UE advoca per evitar una "frontera dura". Encara no s'han proposat solucions definitives perquè no s'ha aclarit quins vincles hi haurà entre els dos blocs.

Noticias relacionadas

contador