ep el presidente de la patronal ceoe antonio garamendi
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo

El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha alertat aquest dimarts sobre un problema que han detectat: la morositat de l'Administració pública. Segons ha explicat, hi ha algunes empreses que s'estan veient obligades a demanar un crèdit ICO per obtenir liquiditat, perquè les institucions públiques no paguen les factures en termini i de la forma escaient.

"Per tenir liquiditat, està bé que et paguin. Veiem que comença a haver-hi morositat per part de l'Administració pública", ha assenyalat Garamendi en una trobada digital organitzada pel Consell General d'Economistes (CGE). Com ha dit, des de la patronal "estem insistint que, si us plau, les institucions públiques no tornin a caure en l'error de la morositat, perquè és letal per a les petites i mitjanes empreses".

I és que, com ha assenyalat, "haver de demanar un crèdit ICO amb aval perquè no et paguen" és una situació, com a mínim, preocupant. Sobretot ara que hi ha tantes empreses que estan passant dificultats a causa de la crisi econòmica que ha provocat la pandèmia de coronavirus, i per a les quals tenir liquiditat és vital. Com també ho és tenir certitud i seguretat sobre el que passarà els pròxims mesos.

Per això, des de la CEOE advoquen també per pactar abans del 15 de juny la prolongació dels ERTO fins al desembre. Com ha explicat Garamendi, és "important" que fa un mes se signés la prolongació dels expedients de regulació temporal d'ocupació fins a juny i que es desvinculessin els de força major de l'estat d'alarma, però el president de la patronal creu que cal anar més enllà.

"L'acord dels ERTO ha d'arribar la setmana que ve, no ens agradaria que arribés l'últim dia", perquè les empreses "necessiten predictibilitat i seguretat jurídica per fer el pla de negoci", ha assenyalat Garamendi, que ha advocat per l'extensió d'aquests instruments fins a final d'any. Segons ha indicat, "no podem estar negociant cada mes el que passarà el següent".

A més, ha avançat que la patronal demanarà al Govern que els ERTO siguin flexibles, en el sentit que les empreses puguin incorporar als seus treballadors no sols de forma escalada, com ja es permet, sinó que pugui anar fent rotació de la plantilla. Això, opina Garamendi, "generaria més bon ambient de treball". Ha posat com a exemple un hotel amb 20 recepcionistes, que només en té 3 treballant. "És lògic que aquests 20 vagin fent rotació", ha afirmat.

El dels ERTO és un tema que "cal treballar molt bé", i per això ha advocat per pensar amb cura a quins sectors se'ls permet estendre aquesta figura fins a desembre. "Quan es plantegi a quins sectors, és clar que han de ser els més afectats", però cal "tenir present les activitats que estan subjectes a activitats" que estan ara aturades o a mig gas, i que també s'estan veient afectades. Per exemple, ha dit, al sector d'aires condicionats l'afecta "un munt" que les oficines estiguin buides o els hotels sense ocupar. "Cal tenir molt de compte quan es jutgi", ha alertat.

NO ÉS MOMENT DE CANVIAR LA REFORMA LABORAL

Un altre dels temes que ha centrat la intervenció del president de la CEOE és de la reforma laboral, i la seva derogació, anunciada pel Govern. "Ara mateix el primer és protegir l'ocupació. Quan passi això, a partir de l'any que ve començarem a parlar d'on podem treballar per anar cap a aquestes noves ocupacions, aquesta nova economia", ha respost Garamendi en ser preguntat per la reforma laboral.

Ha insistit en la necessitat de "generar confiança", per la qual cosa les "declaracions ideològiques, en aquest moment, no van bé". "No tenim problema per parlar del que sigui, de reformes laborals, en un moment tranquil, l'any que ve, però parlar de millora, no de derogació", ha afirmat.

I sobre el fet que el Govern plantegi reformes estructurals per reial decret en plena desescalada, ha dit que no ho comparteixen. "Els reials decrets no ens agraden, ens agraden els projectes de llei, que ofereixen l'espai per debatre. En aquests moments, s'estan legislant molts temes, i no són ni temps ni formes. Els debats, els que siguin, mai no els evadirem. No s'ha d'estar parlant de coses en ple estat d'alarma. No és seriós, genera desconfiança, i per tant no és bo", ha incidit.

Garamendi es refereix al decret que prepara el Govern per regular el teletreball, segons el qual les empreses hauran de compensar els teletreballadors per les despeses en què incorrin. "Hem de parlar de tot, però no té sentit" el que està passant. Són temes estructurals que cal discutir, però en aquests moments les empreses no estan preparades. No és el moment ni són maneres de plantejar canvis estructurals al mercat laboral", ha dit. Ara "cal tirar endavant l'economia".

Noticias relacionadas

contador