ep valores del ibex 35 en la bolsa de madrid espana a 5 de enero de 2021 el ibex 35 cedia un 032 en
Ricardo Rubio - Europa Press

Fortes caigudes en l'IBEX i la resta de places del Vell Continent. Les borses europees han augmentat els números vermells després que la farmacèutica Merck hagi anunciat que havia interromput l'assaig de la seva vacuna contra la Covid després d'obtenir-ne uns mals resultats. L'IBEX 35 ha caigut un 1,73%, fins als 7.897 punts, i ha rebut un dur càstig després de conèixer també la recomanació de la Unió Europea, que ha aconsellat aïllar els territoris amb una incidència acumulada superior als 500 positius per cada 100.000 habitants, cosa que afecta actualment la major part del territori espanyol.

Dins el selectiu espanyol han destacat els fortíssims descensos en el sector turístic (IAG, Meliá, Aena, Amadeus). El nou president dels EUA, Joe Biden, planeja restablir les restriccions per la Covid als viatges des del Regne Unit i Europa, segons s'ha conegut aquest dilluns, i això està penalitzant aquests títols.

  • 10.729,50
  • -0,33%

A més, persisteix la preocupació per la recuperació econòmica que la setmana passada va portar es borses europees a registrar fortes caigudes. La por davant la possibilitat que el 2021 sigui un nou any perdut per a l'economia davant els rècords de morts i contagis que s'estan registrat per la Covid-19 hi és.

"Mentre que els mercats nord-americans van seguir marcant nous rècords la setmana passada, els mercats europeus van cotitzar de forma més deslluïda, ja que l'optimisme de la primera setmana de 2021 ha donat pas a molta més cautela davant un augment del pessimisme econòmic a curt termini", expliquen els experts de CMC Markets.

"Aquestes preocupacions, juntament amb la perspectiva que els líders de la UE podrien considerar el tancament de les fronteres interiors a causa de les creixents taxes d'infecció i mort, han fet que els inversors a Europa es tornin molt més cautelosos, especialment tenint en compte que els països del Vell Continent han estat molt més lents en la coordinació d'una ràpida implementació de la vacuna", afegeixen.

Aquesta setmana hi haurà una allau de resultats a Espanya, amb els comptes de Bankia, BBVA, CaixaBank i Siemens Gamesa, entre d'altres. Siemens Gamesa va fer ahir diumenge una avançament d'aquestes xifres i avui lidera l'IBEX. Fora de les nostres fronteres, presentaran les seves xifres Tesla, Microsoft, Apple i Facebook.

A més, se celebrarà el fòrum telemàtic de Davos. S'haurà de veure què han de dir els grans líders mundials sobre aquest risc al fet que la recuperació econòmica es trunqui aquest any a causa de les circumstàncies actuals. Avui parla la presidenta del BCE en aquesta trobada, Christine Lagarde, que la setmana passada va afirmar que el virus comporta "greus riscos" per a l'economia. Cal recordar que aquest fòrum és només un aperitiu del Fòrum de Davos que se celebra a Singapur al maig, que sí que serà presencial. En el pla macro, avui s'ha publicat l'IFO alemany de gener.

D'altra banda, cal recordar que el calendari d'aquesta setmana inclou també la reunió de tipus de la Reserva Federal (Fed), dimecres.

Finalment, pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX, el selectiu podria estendre les caigudes fins al nivell dels 7.663 punts. El primer nivell de resistència es troba als 8.173 punts. No observarem cap senyal de fortalesa mentre cotitzi per sota d'aquest nivell de preus", destaquen els analistes de Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador