ibex portada rojo caidas

Que poc dura l'alegria a casa del pobre. I, en aquest començament de l'any, el pobre torna a ser Europa. L'S&P puja un 2,5% el 2021; Nasdaq avança un 4%... Mentrestant, l'EuroStoxx es revalora tot just un 0,9% l'any; el CAC es deixa un 0,3%; el DAX augmenta un 0,4%... I l'IBEX, que la setmana passada liderava els ascensos al Vell Continent ( 1,5%), ja està en negatiu en l'any (cotitza als 8.051 després de tancar 2020 als 8.073 punts).

L'optimisme ha dominat la primera part d'aquesta setmana. Semblava que els casos del coronavirus, que marquen rècords un dia sí i un altre també en el món, havien perdut la capacitat d'afectar les borses. De fet, és evident que ara mateix tenen un impacte molt menor que el que tenien l'any passat. No obstant això, mentre que Wall Street es mostra molt més fort davant el negatiu context, a Europa la debilitat dels índexs és més patent després del ral·li des d'octubre, i és més complicat obviar el que està passant.

Especialment, si la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, diu a les clares que veu "greus riscos" per a la recuperació econòmica a causa de la pandèmia. Lagarde va desinflar la bombolla aquest dijous, en el marc de la reunió de tipus de BCE, després d'una setmana en què s'ha seguit parlant de recuperació tot i que els casos de la Covid-19 no paren d'augmentar i malgrat que les restriccions no paren igualment d'imposar-se a diferents parts de món.

Precisament, les restriccions a la mobilitat per part de la Unió Europea (UE) són les que aquest divendres -i ahir dijous- van penalitzar el sector i contribuir també als descensos de l'IBEX. IAG es deixa un 3,8% a aquestes hores, mentre que Amadeus cau un 2,4%. Finalment, la UE ha acordat restringir més els viatges no essencials, tot i que, de moment, s'ha compromès a no tancar les fronteres interiors per no fer mal al mercat comú i protegir l'economia.

I a tot això se suma el que arriba d'Àsia, on els números vermells s'han imposat clarament en el tancament setmanal pel ressorgiment dels casos de la Covid a la Xina -on se suposa que, fins ara, estava controlada la pandemia- i l'augment dels casos al sud-est asiàtic. El Govern està realitzant proves a milions de persones a Pequín i altres ciutats, i ha demanat públicament que s'eviti viatjar durant les vacances de febrer de l'Any Nou Lunar. Això recorda massa el que va passar l'any passat, quan la pandèmia començava a convertir-se en una realitat, i no agrada gens als inversors.

Noticias relacionadas

contador