ep economiabolsa- ibex 35deja121 ensesioncierradebajolos 9100 puntos
EUROPA PRESS - Archivo
10.854,70
  • -17,30
  • -0,16%

Jornada de molta volatilitat en l'IBEX-35, que ha marcat un mínim als 8.947 punts, però ha tancat amb una pujada del 0,75%, que li ha permès situar-se als 9.078 punts. Els bancs han estat els principals protagonistes de la sessió. En un primer moment, han registrat fortes caigudes després de la decisió del TJUE sobre l'IRPH (Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris). No obstant això, s'han capgirat i han impulsat el selectiu, en descomptar el mercat que la decisió no és tan adversa com inicialment s'havia valorat.

El lletrat de l'alt tribunal s'ha posicionat a favor del client en considerar que l'aplicació de l'IRPH pot ser controlada judicialment, és a dir, que es pot litigar. En la seva opinió, que no és vinculant, poden ser els jutjats els que determinin si és abusiu o no ho és.

Els inversors també han vigilant IAG, que ha rebotat un 4,01% en el dia durant el qual està tenint lloc la segona jornada de vaga de la seva filial British Airways, que se sumen als anunciats per Iberia a Espanya. El grup d'aerolínies fa mesos que està pendent de com acabarà per resoldre el Brexit i pressionat per l'evolució del petroli. Ara suma aquest nou revés, la vaga a les seves companyies.

Encara a l'àmbit empresarial, demà presentarà els resultats del seu segon trimestre fiscal Inditex (-0,63%). A més, Cellnex (-1,56%) ha acaparat part de l'atenció després d'anunciar l'adquisició de Cignal, una operació que requereix una inversió inicial de 210 milions d'euros.

BREXIT I GUERRA COMERCIAL

Els mercats mantindran l'atenció també en els últims esdeveniments del Brexit. La lliura ha cedit terreny, de camí als 1,23 dòlars després que el Parlament britànic hagi quedat tancat durant cinc setmanes. A més, la Cambra dels Comuns ha tornat a rebutjar aquest dimarts la moció presentada pel govern del primer ministre, Boris Johnson, per sol·licitar la convocatòria d'eleccions anticipades el pròxim 15 d'octubre.

La guerra comercial entre la Xina i els EUA i la propera ronda de negociacions d'inicis d'octubre deixa titulars. Segons ha avisat el secretari del Tresor, Stephen Mnuchin, el iuan serà un dels temes principals sota discussió. Els analistes aposten perquè la moneda es mantingui estable mentre se sotmeten a escrutini les pràctiques canviàries del gegant asiàtic.

ANÀLISI TÈCNICA

"Molt interessant l'espelma alcista d'aquest dimarts, sobretot després d'un violent correctiu sobre els bancs a primera hora del matí després de conèixer el dictamen del TJUE sobre l'IRPH. Els bancs es desplomaven en qüestió de minuts i aquests han tancat en positiu amb amplada. La qual cosa vol dir que hi ha interès pels bancs, o dit d'una altra manera, que les males notícies ja estaven descomptades", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Els bancs segueixen forts i per tant l'IBEX, que està començant a"treure el cap" per sobre dels 9.050 punts, el 61,8% ajust/retrocés de tota la caiguda prèvia. Al final resultarà que el nostre índex, que no presentava una figura de volta tan clara com ara la del DAX, podria acabar tornant-se en "V". I ja sabem que aquesta pauta és impossible de detectar, ja que no segueix un patró reconeixible", afegeix.

"Simplement, quan et vols adonar, els preus han tornat a l'origen de les caigudes. Dit això, no podem descartar ara un retorn a la zona clau: el famós buit baixista setmanal dels 9.410 punts el que es va emplenar en dues ocasions al llarg del mes de juliol, però que no es va tancar. Allà és on hi ha la clau de tot, el nivell que en superar pot suposar un abans i un després a la tendència de mitjà termini en el selectiu", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador