johnson-n-a-pas-l-intention-de-reclamer-un-report-du-brexit 20190909172118

La Cambra dels Comuns ha tornat a rebutjar aquest dimarts la moció presentada pel govern del primer ministre, Boris Johnson, per sol·licitar la convocatòria d'eleccions anticipades el pròxim 15 d'octubre. Ha estat l'última votació abans del tancament de cinc setmanes forçat pel 'premier' per evitar qualsevol ingerència legislativa durant l'última ronda de negociacions amb la Unió Europea (UE) abans del Brexit.

Perquè el pla de Johnson sortís endavant calia que almenys 434 diputats -dos terceres parts de la cambra-- votessin a favor, segons ha informat el diari local The Guardian.

No obstant això, la moció s'ha saldat amb 293 vots a favor i 46 en contra, un escenari marcat per l'abstenció de gran part dels legisladors.

"Una vegada més, l'oposició creu que sap més", ha manifestat Johnson després de conèixer els resultats. "Volen que el primer ministre s'embarqui en negociacions crucials sense cap possibilitat de retirada", ha lamentat.

En aquest sentit, Johnson ha promès que garantirà la sortida del país del bloc comunitari durant la crucial reunió prevista per a l'octubre, mes en què finalitzarà la suspensió de l'activitat parlamentària.

El dirigent conservador, que volia convocar eleccions per a mitjans d'octubre abans de la cimera prevista per al 17 d'octubre amb Brussel·les, ha sostingut que "el govern continuarà negociant un acord mentre es prepara per anar-se'n sense".

"Aniré a aquesta reunió el 17 d'octubre i no importa quants mecanismes inventi aquest Parlament per intentar lligar-me de mans. M'esforçaré per aconseguir un acord d'interès nacional", ha aclarit abans d'afegir que "el govern no endarrerirà el Brexit més".

L'oposició, per la seva banda, havia insistit que no acceptaria aquests comicis si no hi ha garanties expresses que no hi haurà una sortida de la Unió Europea sense acord.

El portaveu del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a Westminster, Ian Blackford, ha destacat que Johnson ha perdut totes les mocions a la Cambra dels Comuns des que es va convertir en primer ministre i ha avançat que aquest "serà expulsat del govern" durant les pròximes eleccions.

Així, Blackford ha declarat que està desitjant que Escòcia asseguri la seva independència "lluny de les urpes d'un Regne Unit aïllacionista i 'tory' que ens allunya dels socis i amics de la Unió Europea".

El cap dels liberaldemòcrates, Ed Davey, ha posat èmfasi que la seva formació ha ofert al dirigent britànic una sortida: "Deixar que sigui la població la que decideixi mitjançant un referèndum".

L'OPOSICIÓ TRACTA D'IMPEDIR LA SUSPENSIÓ DEL PARLAMENT

Poc després de la votació, la Cambra dels Comuns ha viscut moments de tensió. Diversos diputats de l'oposició, que han denunciat ser "silenciats" mitjançant la suspensió del Parlament, han tractat d'impedir que el president de la Cambra Baixa, John Bercow, acudís a la Cambra dels Lords per fer efectiva aquesta suspensió fins al mes d'octubre.

La diputada laborista Rachael Maskell ha asseverat que "ha fet tot el possible aquesta nit per impedir que les activitats parlamentàries siguin suspeses".

Finalment, els membres de l'oposició han estat a la càmera mentre els 'tories' i Bercow acudien a la cambra alta per finalitzar el procés de suspensió del Parlament, una decisió que compta amb el permís de la reina, Isabel II.

"El Parlament ha estat ara suspès i la Cambra dels Comuns tornarà a reunir-se el proper 14 d'octubre de 2019", recull el Parlament britànic en el seu compte de Twitter.

El mateix Bercow, per la seva banda, ha descrit la suspensió com "una pròrroga fora del normal". "No és una pròrroga estàndard, és una de les més llargues en dècades", ha expressat. Davant aquestes paraules, l'oposició ha aplaudit al president, que va anunciar aquest mateix dilluns que abandonarà el càrrec.

Bercow ha al·legat que la seva decisió és "la menys perjudicial" per al desenvolupament de l'activitat parlamentària, en un discurs aplaudit des de la bancada opositora i en què el president s'ha mostrat visiblement emocionat. A la tribuna de convidats hi havia la seva dona i els seus fills, segons la cadena Sky News.

El Partit Conservador ja havia avançat diumenge que en les pròximes eleccions generals presentaran un candidat alternatiu a John Bercow per presidir la Cambra dels Comuns per considerar que aquest ha abusat "flagrantment" del seu poder durant les votacions sobre el Brexit.

Noticias relacionadas

contador