ep ose maria roldan declarala presentacionlos resultadosla banca 20190530143504
EUROPA PRESS - Archivo

L'Associació Espanyola de Banca (AEB), patronal a la qual estan associades entitats com Santander, BBVA, Sabadell o Bankinter, ha emès un comunicat en relació amb l'opinió de l'advocat general del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'IRPH en el qual no la valora, però recorda que el lletrat no considera nul ni abusiu aquest Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris.

El lletrat del TJUE ha emès aquest dimarts el seu dictamen sobre l'IRPH arran d'una qüestió prejudicial elevada per un jutjat de Barcelona. L'advocat general no es pronuncia sobre si l'índex és abusiu o no, però es posa a favor del client en considerar que la seva aplicació pot ser controlada judicialment, és a dir, que es pot litigar. Per tant, segons ell, que no és vinculant, afirma que poden ser els jutjats els que determinin si és abusiu o no ho és.

En referència a això, des de la patronal recorden que l'advocat general passa la pilota als jutjats espanyols per "analitzar en cada cas particular el compliment de les obligacions de transparència" i que el Tribunal Suprem ja va dir el 2017 que l'índex no era abusiu. Ara l'advocat general sosté que pot ser potencialment abusiu, però no diu clarament que ho sigui.

Noticias relacionadas

contador