ep economiabolsa- ibex subemaximos anualesse quedalas puertaslos 9300 puntos
ÓSCAR DEL POZO/EUROPA PRESS - Archivo
11.135,20
  • 151,50
  • 1,38%

L'IBEX 35 ha pujat un 0,05% aquest divendres, fins als 9.506 punts, i ha tancat la setmana amb una lleugera caiguda del 0,8% abans de les eleccions generals del proper diumenge, que anticipen un govern de coalició i un Parlament molt fragmentat. Dins del selectiu, han destacat les alces en Sabadell i Telefónica i les caigudes en Viscofan. Al Continu, Parques Reunidos s'ha disparat després de rebre una OPA.

Banc Sadadell (+4,21%) ha liderat els guanys en l'IBEX després de presentar els seus resultats. L'entitat ha tancat el primer trimestre de 2019 amb un benefici net atribuït de 258 milions d'euros (-0,4% en la comparativa interanual). El marge d'interessos del banc ha caigut un 1,2%, però Sabadell ha confirmat que manté la seva previsió de pujar entre l'1% i el 2% al llarg de l'any.

A més, Telefónica (+1,07%) ha estat el 'blue chip' més alcista, seguit de BBVA (+0,24%) i Santander (+0,1%). Per contra, Iberdrola (-1,28%) i Repsol (-0,97%) han estat els principals llastos del selectiu, tot i que el valor més baixista ha estat Viscofan (-2,96%).

A més, Parques Reunidos s'ha disparat un 28% després de conèixer que les empreses d'inversió EQT i GBL i Corporació financera Alba, sota la societat denominada Piolin Bidco, han llançat una OPA sobre el 55,79% del capital social de la companyia a 14 euros per títol.

L'altra notícia empresarial d'aquest divendres ha estat l'avançament dels resultats de DIA (+3,14%). La companyia, que anunciarà els seus comptes trimestrals el proper 14 de maig, ha anticipat que espera unes pèrdues d'entre 140 i 150 milions d'euros. També ha comunicat que ajorna fins al maig el pagament del deute.

ÀSIA, EUA I ALTRES MERCATS

A Àsia, els inversors s'han posat en guàrdia davant un possible canvi de política a la Xina. Temen que les dades econòmiques millors del que s'esperava puguin fer que el govern abandoni els estímuls. Tot i que el president xinès, Xi Jinping, ha declarat que està compromès amb les reformes, però no n'ha donat detalls.

Als EUA, el més destacat ha estat que el PIB del primer trimestre ha superat àmpliament les previsions del consens, en repuntar un 3,2%. No obstant això, Wall Street cotiza amb signe mixt perquè la pujada del PIB s'ha degut sobretot a l'acumulació d'inventaris i l'augment de la despesa pública, ja que la despesa dels consumidors ha moderat el seu creixement de manera notable.

En altres mercats, el petroli Brent cau amb força un 3,3%, fins als 72 dòlars, després de marcar aquesta setmana màxims anuals per sobre de 75 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,2%, fins als 1,1160 dòlars. I la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha baixat fins a l'1,05%, mentre la prima de risc d'Espanya ha baixat lleugerament fins als 107 punts.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Com es pot veure en el gràfic diari del nostre índex, estem laterals, dins d'un estret rang de preus, des que va començar el mes d'abril: amb un suport bastant clar als 9.360 punts i com a resistència i en números rodons la zona dels 9.600 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El millor és que amb aquest lateral estem aconseguint que la sobrecompra diària (la setmanal segueix llançant lectures extremes) es comenci a relaxar. Qui sap si per atrevir-nos amb la resistència que tenim en els màxims anuals (9.588). Tècnicament la tendència dels últims mesos segueix sent alcista, com resen els mínims i màxims creixents. Però, de tota manera, hem d'estar atents a l'obertura d'aquest dilluns un cop el preu reculli el resultat de les eleccions generals del 28A", afegeix aquest expert.

"Des de 1993, el dia després a les eleccions sempre ha portat caigudes en els índexs. I en ocasions aquestes han estat molt importants. I mentrestant, seguim mirant cap al principal índex del món, l'S&P 500, que està acariciant els màxims històrics que presenta, intradia, als 2.940,91 punts. Per sobre i en preus de tancament es col·locaria, de nou, en 'pujada lliure' absoluta, cosa que ja ha fet el Nasdaq durant les últimes sessions", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador