ep pedro sanchez participaun acto publicosevilla
Jesús Prieto - Europa Press

Financial Times ha publicat aquest divendres un editorial en què diu que Pedro Sánchez "mereix reconeixement per la seva moderació" en les eleccions del 28 d'abril. "S'ha mantingut encomiablement moderat i com un home d'Estat durant la campanya, el que hauria reportar dividends electorals i posar-lo en la primera posició per intentar formar Govern". Sobre el pacte PP-Cs-Vox es mostra més escèptic: "Una cosa és unir forces per posar fi a 37 anys de govern socialista a Andalusia, però dirigir la quarta economia més gran de la zona euro és una altra".

El mitjà britànic reconeix que el PSOE té un "historial desigual pel que fa a l'economia", però no així amb la qüestió catalana. Tal com afirma FT, necessiti o no el suport dels separatistes catalans, que s'han aferrat a la seva exigència d'autodeterminació, Sánchez "sap que només el diàleg ofereix una sortida a l''impasse' independentista".

De fet, recorda que tot i que el líder socialista va enderrocar Mariano Rajoy amb una moció de censura recolzada pels separatistes catalans, ha dirigit un govern minoritari durant vuit mesos i va convocar eleccions pel que fa als líders independentistes catalans, insistint en el dret a l'autodeterminació, es van negar a donar suport al seu pressupost.

"El líder socialista ha descartat la independència de Catalunya o un referèndum", diu Financial Times, que creu que Sánchez podria obtenir la majoria al Congrés amb Unides Podem, els nacionalistes bascos i altres partits regionals d'extrema esquerra, però sense necessitat d'acudir als secessionistes catalans.

Per a aquest diari, el millor per a l'economia, almenys sobre el paper, seria una "coalició reformista" entre PSOE i Ciutadans, encara que el líder del partit taronja, Albert Rivera, ho ha descartat i "sembla que hi ha massa mala sang entre ell i Sánchez". També analitza la possibilitat que una coalició de dretes integrada per PP-Cs-Vox pugui obtenir la majoria per governar, encara que FT creu que no seria adequada per a Espanya.

L'aliança alternativa dels tres partits de la dreta a nivell nacional estaria plena de contradiccions polítiques i podria inflamar les tensions regionals", avisa el mitjà britànic, que conclou que "per ser governable, una nació políticament fragmentada" com és Espanya" necessita que els seus polítics redescobreixin l'esperit de cooperació".

contador