borja de la cierva
DIA

Dia

0,01€
  • 0,00€
  • -1,55%

DIA ha fet un avanç -no auditat- dels resultats del primer trimestre de l'any que la companyia té previst publicar el proper 14 de maig. La companyia ha anunciat que estima unes pèrdues d'entre 140 milions i 150 milions durant el període (enfront de les pèrdues de 16,3 milions del primer trimestre de 2018).

La cadena de supermercats mostra al mercat la seva delicada situació financera a quatre dies que acabi el període d'acceptació de l'OPA llançada per LetterOne, que ostenta un 29% del capital, per controlar la companyia. Tant el fons de Mikail Fridman com el Consell de DIA han insistit durant els últims dies en què la millor opció disponible per a la companyia i els seus accionistes és l'OPA. Un cop conclosa amb èxit, LetterOne procedirà a injectar els 500 milions de la seva ampliació de capital per restablir el patrimoni net negatiu que ha passat de 99 milions al tancament de 2018 a situar-se en un rang estimat de 170-180 milions.

Els títols de DIA obren la sessió d'aquest divendres amb una caiguda de l'1,73%, fins als 0,57 euros. El valor està 0,10 euros per sota de l'oferta de LetterOne (0,67 euros), un valor que, segons part dels minoritaris "no reflecteix el valor de la companyia" i ha estat la raó per la qual s'han decantat per no acudir a l'OPA. Els títols han estat tota la setmana a la baixa, mostrant els dubtes del mercat sobre l'èxit de l'operació. Dimecres passat, LetterOne va comunicar que, al tancament del 16 d'abril, l'acceptació fregava el 5%. Així i tot, els experts no donen tot per perdut i consideren que les últimes 48 hores seran clau per a la destinació de l'OPA.

LetterOne necessita que el 50% del capital al qual va dirigida accepti abans del proper 30 d'abril, és a dir, un 35,5% de les accions que no controla. Si l'OPA no té èxit, el magnat rus ja ha advertit que retirarà els seus plans per DIA i que el Consell haurà de buscar la manera d'evitar el concurs de creditors al qual està abocat la companyia a finals de maig si no s'aconsegueix un acord amb la banca i es troba una via per revertir la causa de dissolució.

PRÒRROGA DE LA BANCA

De moment, la banca creditora li dóna un respir d'11 dies extra a la companyia. El Consell ha acordat una novació del modificativa de les seves actuals línies de finançament sindicades per import de fins a 912.100.000 d'euros per estendre el termini fins al 31 de maig de 2019 i acordar i promoure una ampliació de capital social o qualsevol altre instrument equiparable al capital social en termes satisfactoris per als creditors financers.

Tot i així, l'equip de Borja de la Cierva considera que, a curt termini, que l'OPA tingui èxit, LetterOne tanqui un acord de refinançament del deute a llarg termini i realitzi l'ampliació de capital, "hauria de millorar l'estructura de capital i, per tant, contribuir a mitigar la incertesa que ha causat la inquietud dels proveïdors", sent-ne la" base per a la transformació comercial de la companyia".

AVANÇ DE RESULTATS

Pel que fa a les vendes netes, estima que se situïn entre els 1.615 i els 1.715 milions enfront dels 1.792,9 milions del mateix període de 2018. Pel que fa al resultat operatiu (EBIT), estima que se situï entre els -115,000,000 i els -125 milions d'euros enfront dels -6.100.000 del mateix període de 2018.

Segons la companyia, l'evolució de les seves vendes comparables entre gener i març "mostra i confirma la tendència negativa i el progressiu deteriorament" que ja havia subratllat el Consell a l'informe preceptiu en què va mostrar la seva opinió favorable a l'OPA. DIA estima que les vendes comparables van retrocedir un 4,3% durant el primer trimestre, amb descensos d'un 1,6%, el gener, 3,2%, el febrer i 7,9%, el març. Segons indica el Consell, aquesta tendència baixista es deu a "l'impacte negatiu" que ha tingut en els seus proveïdors la incertesa sobre la seva situació financera.

El deute financer net es va situar al tancament de març en aproximadament 1.702 milions d'euros, amb un increment de 250.400.000 sobre la xifra de finals de 2018.

Noticias relacionadas

contador