new york stock exchange, nyse, markets, wall street, us. photo: grant wickes
Grant Wickes (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ ) No changes made

Pèrdues del 0,5% a Wall Street mentre el mercat segueix molt pendent de les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units, però que també estan tenint importants conseqüències per a altres països com el Canadà i Mèxic i per a altres regions econòmiques com la zona euro en el seu conjunt.

  • 37.986,40
  • -

A l'acumulat d'aquesta primera meitat de l'any, el Dow Jones va baixar un 1,8%, en contrast amb els guanys de l’1,7% de l'S&P 500 i de gairebé el 9% per al Nasdaq. Un saldo mixt per als índexs novaiorquesos que mostra clarament la preferència dels inversors pels actius del sector tecnològic, que ha estat el més alcista fins al moment sense cap dubte.

TENSIÓ COMERCIAL

La tensió comercial continua creixent, ja que a partir del 6 de juliol entren en vigor tant les noves tarifes establertes pels EUA per alguns dels seus socis com les que aquests, en represàlia, han establert per a alguns productes nord-americans.

A més, segons publicava Axios aquest diumenge, l'Administració Trump està buscant la forma de redactar un projecte de llei que permeti a la Casa Blanca incrementar els aranzels comercials sense el consens del Congrés.

Si tira endavant, això significaria que els Estats Units actuaria fora del protocol establert pel WTO (Organització Mundial del Comerç). Des de Financial Times afirmen que els Estats Units podria rebre aranzels per valor de fins a 300.000 milions de dòlars, si Washington seguís endavant amb els seus aranzels contra els fabricants d'automòbils de la Unió Europea (UE).

A més, Trump ha comentat que l'amenaça de tarifes al sector de l'automòbil és el seu principal advantatge per negociar nous acords comercials amb els seus socis, especialment amb la zona euro.

EMPRESES

Al capítol empresarial destaca Tesla, que es dispara més d'un 5% al ​​Nasdaq després d'arribar al seu objectiu de fabricar 5.000 unitats a la setmana del seu Model 3.

MERCAT DE PETROLI

Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza pla després que Trump anunciés el passat dissabte que l'Aràbia Saudita elevaria la seva producció per omplir el buit de subministrament que deixarà l'Iran després de les sancions dels EUA. El barril de West Texas, cedeix un 0,07% fins als 74,10 dòlars.

Trump va publicar dissabte passat un 'tuit' en què anunciava un acord amb el rei saudita Salman bin Abdulaziz Al Saud perquè l'Aràbia Saudita elevés la seva producció de petroli en dos milions de barrils. La preocupació davant l'escassetat de subministraments ha saltat a la palestra des de la restricció de producció duta a terme per l'OPEP i Rússia des de 2017.

A això, s'ha sumat durant els últims mesos la interrupció inesperada de subministrament en països com Canadà, Veneçuela i Líbia, a més de la renovació de sancions imposades pels EUA a l'Iran després d'abandonar el pacte nuclear subscrit amb els de l'Orient Mitjà.

A Mèxic, tal i com anticipaven les enquestes, el candidat d'esquerres, Andrés López Obrador, ha guanyat les eleccions. En segon lloc, i no menys important, la jornada ens depara una crisi política a Alemanya que ja s'està materialitzant de forma clara i que té Angela Merkel 'contra les cordes'. Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,25% respecte al dòlar, fins als 1,1635.

ELS GRANS GESTORS SÓN NEGATIUS

A nivell estratègic, Wall Street pot estar a les portes d'una gran correcció. Això és el que opinen diversos gestors de fons als EUA, que han mostrat la seva preocupació per les excessives valoracions que han assolit els índexs de la Borsa de Nova York.

"Estic preocupat pels Estats Units. Crec que aquest mercat ha arribat molt, molt alt i ara espero una correcció més pronunciada i més significativa a Wall Street. I tampoc crec que la fortalesa del dòlar pugui justificar-se a llarg termini", ha comentat en CNBC Carlos Hardenberg, gestor i cofundador de Mobius Capital al costat del mític inversor Mark Mobius.

L'opinió negativa de Hardenberg no és aïllada. El milionari inversor Jim Mellon, president de Burnbrae Group, ha comentat que una correcció és inevitable en la Borsa de Nova York fins i tot encara que les tensions comercials entre els EUA i la Xina no vagin a més.

Noticias relacionadas

contador