• Les borses europees s'animen i tanquen totes en verd després de les pujades de dilluns a Wall Street i Àsia
ep bolsamadrid ibex 35 parque
EUROPA PRESS

L'IBEX 35 acaba la sessió amb una pujada del 0,21%, fins als 9.763 punts, en una sessió volàtil durant el qual ha arribat a tocar els 9.800 però també a cotitzar en negatiu. Els guanys han tornat a Europa després de tancar ahir Wall Street en verd i també Àsia aquesta matinada. La guerra comercial entre la Xina i els EUA, que va mantenir els inversors en suspens la setmana passada, s'ha instal·lat en una treva entre Donald Trump i Xi Jinping, després d'un nou i positiu creuament de declaracions que apunta a un nou auge a Europa.

  • 10.902,50
  • -1,79%

En verd, ACS ha liderat els guanys després de pujar un 3,21%, i és que Berenberg ha millorat la seva visió de la companyia després de l'acord amb Atlantia per prendre juntes Abertis, i han millorat un 11,4% el seu preu objectiu. També en verd han destacat les pujades d'ArcelorMittal (+3%) i de Tècniques Reunides (+2,53%).

Entre els guanys, Bankia puja un 0,59% després de la Junta General d'Accionistes, durant la qual el seu president, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat que 2018 és "decisiu" per complir amb els seus objectius.

En canvi, Inditex s'ha col·locat com el valor més baixista de la sessió en caure un 1,69%, seguit de Red Eléctrica (-1,06%) i Merlin (-0,84%). De la resta dels grans valors de l'índex, BBVA (-0,16%) i Santander han tancat també en vermell (-0,21%) encara que el suport dels analistes a l'entitat d'Ana Botín s'ha disparat a màxims de vuit anys.

Al Mercat Continu, Tubos Reunidos s'ha disparat un 13,74% després que el Govern basc s'oferís dilluns a garantir la viabilitat de les plantes de la companyia "a llarg termini".

Quant a la resta de borses europees, guanys generalitzats en tot els grans índexs, especialment en el DAX 30, que ha pujat més d'un 1%, i del Footsie 100, amb pujades del 0,9%.

TREVA EUA - XINA

La pujada de dilluns estava apuntalada per les piulades del president nord-americà, tendint la mà al gegant asiàtic. En la seva xarxa social preferida, el republicà es va mostrar convençut que s'aconseguiria un acord en comerç exterior, encara que no va deixar de remarcar la diferència d'aranzels entre les importacions i les exportacions de vehicles entre els EUA i la Xina. L'IBEX no va voler perdre l'oportunitat i va tancar la sessió amb un auge del 0,62%, fins als 9,742 punts, molt per sobre de la mitjana de la resta de borses del Vell Continent, que van mostrar alces moderades del 0,1%. Wall Street també va acabar en verd.

El president xinès, per la seva banda, ha recollit el guant llançat per Trump i ha pronunciat un discurs des del fòrum asiàtic de Boao -un conclave anual que es considera el 'Fòrum de Davos d’Asia'- durant el qual ha anunciat que prendrà mesures per "obrir" l'economia xinesa al món. Entre els passos anunciats per millorar les relacions amb els seus socis comercials destaca, sense anar més lluny, la reducció dels aranzels que s'apliquen als automòbils.

A més, Xi ha assenyalat que portarà a terme una disminució dels gravàmens sobre altres productes, reforçarà la propietat intel·lectual de les empreses estrangeres i millorarà l'entorn i condicions d'inversió per a les empreses internacionals. "L'aparent desig del president del gegant asiàtic d'equilibrar els pagaments internacionals del seu país és clarament una gran notícia per a les nacions i les empreses que venen productes a la Xina", assenyala Jasper Lawler, analista de London Capital Group. "Com aquests punts coincideixen amb els temes que preocupen els EUA, sembla que la Xina està buscant un acord raonable amb els EUA i els mercats ho agraeixen", afegeix per la seva banda Ramon Morell, analista d’ETX Capital.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons explica José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', l'interessant d'aquesta sessió és que l'IBEX ja fa quatre jornades consecutives que ens dibuixa mínims i màxims creixents "i així no cau". L'índex ha marcat un màxim a la sessió de 9.806 punts, però s'ha frenat, just abans de la resistència que tenim en els màxims de març, als 9.811 punts. Per sobre d'aquests màxims de març, "tenim una resistència de major calat, la dels 9.940 punts". L'analista afegeix que "a poc a poc, i sense fer molt soroll", l'IBEX acumula ja una pujada propera al 5% des dels mínims de Setmana Santa (9.327 punts).

Pel que fa a empreses, Rodríguez explica que Telefónica segueix sense "atrevir-se(de moment)" a deixar enrere amb claredat la resistència dels 8,22 euros. L'expert afegeix que caldrà esperar per veure si "s'anima i serveix de revulsiu per continuar amb l'escalada de les últimes sessions". Per sobre dels 8,22 euros, Telefónica aspira als 8,6 euros. "Un altre detall que cal tenir en compte són les lectures extremes de 'sobrevenda' setmanals que es comencen a observar en alguns dels oscil·ladors de moment com, per exemple, l'estocàstic", afegeix Rodríguez. "Aquest es troba girat a l'alça des de nivells de 'sobrevenda' extrems, cosa que en condicions normals acostuma a portar importants recuperacions en els preus de cara a les pròximes setmanes".

Noticias relacionadas

contador