• Els valors més alcistes d'aquesta sessió han estat Aena, IAG i Cellnex
  • L'IBEX va pujar un 0,9% a l'acumulat de la setmana passada
campaign 2016 trump 37

L'IBEX 35 comença la setmana en verd i prenent la davantera als principals parquets europeus. El selectiu borsari espanyol s'ha revalorat un 0,62% aquest dilluns i ha recuperat el nivell dels 9.700 punts (s'ha situat als 9.742,8). Això no obstant, l'índex s'ha desinflat al llarg de la sessió, ja que ha arribat a fregar els 9.800.

  • 11.075,40
  • 1,70%

Les companyies que més han pujat aquesta jornada han estat Aena (+2%), el conglomerat d'aerolínies IAG (+1,70%) i Cellnex (+1,59%). En canvi, les que més s'han deixat al parquet han estat Técnicas Reunidas (-2,54%), Indra (-1,59%) i Acerinox (-0,87%).

Més pugen IBEX 35
INTL. CONS. AIR 7,17€ 0,11 1,56%
ENAGAS 22,75€ 0,33 1,47%
AENA 170,00€ 2,40 1,43%
CELLNEX TELECOM 22,33€ 0,29 1,32%
Melia Hotels 11,59€ 0,15 1,31%
Més baixen IBEX 35
TECNICAS REUNID... 24,54€ -0,62 -2,46%
INDRA SISTEMAS ... 11,12€ -0,17 -1,51%
ACERINOX 11,38€ -0,14 -1,22%
Mapfre 2,74€ -0,02 -0,62%
Viscofan 56,00€ -0,25 -0,44%

Les grans companyies (o 'blue chips') de l'IBEX també han mostrat un bon comportament aquesta sessió, excepte la petroliera Repsol. Així, Banc Santander ha pujat un 0,43% encara que el Tribunal Suprem ha confirmat dues multes a l'entitat de 16,9 milions d'euros que li va imposar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquestes sancions es basen en la manca de disposició d'informació necessària de clients que van subscriure 'Valors Santander' i l'incompliment d’unes obligacions que regulen la relació entre banc i client en relació amb aquest producte.

Per la seva banda, Telefónica ha pujat un 0,39% aquesta sessió, fins als 8,17 euros per acció, fet que suposa que la 'teleco' està a punt de trencar la resistència dels 8,22 euros. Feia temps que els inversors esperaven que la companyia presidida per José María Álvarez-Pallete apuntés a l'alça, i sembla que les bones expectatives per a la reducció del seu deute han ajudat.

ALTRES BORSES

Amb tot, l'IBEX, que va tancar la setmana passada amb alces acumulades del 0,9% de mitjana, ha arrencat aquesta encapçalant les pujades a Europa. Les altres borses del Vell Continent han mostrat lleugeres pujades, inferiors en general al 0,1%.

D'altra banda, cal recordar que Wall Street va acabar divendres passat amb caigudes superiors al 2%. No obstant això, a Àsia, i després de les declaracions de Trump respecte a la Xina d'aquest diumenge, les alces han predominat clarament. I al tancament del mercat borsari espanyol, els tres principals índexs de la Borsa de Nova York reboten més de l'1,3%.

GUERRA COMERCIAL

I és que tot i que comença una nova setmana, es mantenen les mateixes preocupacions. La guerra comercial entre la Xina i els Estats Units continua centrant l'atenció dels inversors, ja que el president nord-americà, Donald Trump, hi dona una de freda i una de calenta 'a cop' de tuit: després de mostrar-se aquest diumenge convençut que arribaria a un acord amb el gegant asiàtic, aquest dilluns ha qualificat de comerç "estúpid" les seves relacions comercials.

En concret, Trump ha destacat la diferència d'aranzels entre les importacions i les exportacions de vehicles entre els EUA i la Xina. "Quan un cotxe s’envia als EUA des de la Xina, hi ha un gravamen d'un 2,5%. Quan un cotxe s’envia a la Xina des dels EUA hi ha un aranzel a pagar del 25%. Això sona a lliure comerç o a comerç just? No, sembla a comerç estúpid - i fa anys que dura!", ha escrit a Twitter.

EMPRESES, POLÍTICA I MACROECONOMIA

Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets al Regne Unit, recorda que aquesta setmana comença la temporada de resultats als Estats Units (divendres es publicaran els comptes de diverses grans entitats, com les de JP Morgan) i que molt del que facin les borses tindrà a veure amb el to d'aquests comptes. "Els inversors hauran de mirar més enllà de l'impacte de la reforma fiscal a l'hora d'analitzar aquestes xifres", assenyala Hewson.

Pel que fa a la resta, aquest dilluns és notícia que Deutsche Bank ha nomenat Christian Sewing com el seu nou director executiu. Sewing és especialista en banca minorista, cosa que ha plantejat alguns dubtes sobre la seva capacitat per impulsar l'àrea d'inversió de l'entitat.

D'altra banda, i seguint amb les novetats a l'àmbit polític, Itàlia sembla que està més a prop de formar govern. La coalició de centredreta (integrada per la Lliga Nord, Forza Itàlia i els Germans d'Itàlia) s'ha compromès a presentar un front unit en una nova ronda de converses amb el president de la República, Sergio Mattarella.

Pel que fa altres assumptes d'índole polític, cal destacar les declaracions de Corea del Nord afirmant que està disposada a la desnuclearització, la situació de Lula da Silva al Brasil (l'expresident brasiler ja ha passat la seva segona nit a la presó) i les últimes eleccions a Hongria, que han tornat a donar la victòria a l'ultraconservador nacionalista Viktor Orbán.

Pel que fa al calendari de dades del dia, la balança comercial d'Alemanya de febrer va arribar als 18.400 milions d'euros enfront dels 20.100 milions d'euros esperats.

ANÀLISI TÈCNICA

"La sessió d'aquest dilluns tanca lluny dels màxims del dia, però almenys en números verds, després de despertar-se amb un buit alcista del 0,5%", indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "Es pot dir que el selectiu s'ha frenat a les portes de la zona de resistència que presenta als 9.800-9.810 punts, els màxims de març. Per sobre d'aquesta resistència la següent la trobem a l'entorn dels 9.840 punts", afegeix.

"Si ens fixem en els dos grans índexs europeus aquests (a falta del tancament de la mà de Wall Street) cotitzen clarament lluny dels màxims del dia però, a poc a poc, s'acosten als importants nivells de resistència que presenten als 12.480 punts del futur de l'índex de la 'locomotora europea' i els 3.400 punts del futur de l'índex europeu", explica l'expert.

"Només per sobre d'aquestes resistència, amb contundència i amb volum, deixaríem les portes obertes que es pogués estar construint algun tipus de figura de tornada a Europa. Dins del mal, almenys podem dir que tenim les borses europees lluny de la zona de perill, del suport que presenten en els mínims de febrer (la gran majoria) i que coincideixen amb els mínims de Setmana Santa", relata l'analista. Així, Rodríguez assegura que "mentre no es perforin aquests suports, hi ha lloc per a l'esperança".

"Pel que fa als principals valors de pes del nostre mercat seguim veient fortalesa en Inditex i en Telefónica. Encara falta que l'operadora salti i confirmi amb claredat per sobre dels 8,22 euros, i en aquest cas apostarem pels 8,6 euros", conclou.

Noticias relacionadas

contador