• El 'bitllet verd' torna als guanys enfront del ien per la millora de la gana pel risc
money euros cash

Si hi ha alguna cosa que pot eclipsar els deliris de la guerra comercial entre els EUA i la Xina és el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi. Mentre l'actualitat passa per la destral de guerra que ha enterrat el president xinès, Xi Jinping, en assenyalar les intencions de la Xina d'"obrir" la seva economia al món i de reduir els aranzels, l'euro segueix pròsper per sobre dels 1,23 dòlars, impulsat per la confiança del banquer central en l'economia de l'Eurozona.

El dòlar, per la seva banda, avança contra altres rivals, apuntalat per l'increment de la gana pel risc i, de fet, el seu avanç modera l'escalada de la 'moneda compartida' que es debat entre els 1,2300 i els 1,2310 dòlars aquest dimarts.

Draghi i tres dels seus col·legues més veterans van assenyalar dilluns que, si bé, la inflació segueix sent massa baixa i una disputa comercial global planteja una nova amenaça, el repunt econòmic de la regió segueix sent sòlid. Els comentaris arriben una mica més de dues setmanes abans que el Consell de Govern del banc central es reuneixi per discutir com i quan podria acabar el seu programa de compra de bons.

"Esperem que el ritme de l'expansió econòmica es mantingui fort el 2018", va dir Draghi a l'informe anual de la institució, mentre que l'economista en cap, Peter Praet, ha afegit que no veu motius per canviar la perspectiva econòmica del BCE. El vicepresident, Vitor Constancio, en presentar l'informe al Parlament Europeu, va indicar que les pressions sobre els preus augmentaran gradualment i que han de romandre prudents per no "descarrilar" aquests esdeveniments.

Els experts de Danske Bank, per la seva banda, assenyalen que els membres del banc central "es van posar les ales de falcó, a causa que els indicadors que s'han publicat a les potències de l'euro durant els últims mesos fan pensar en un alentiment de l'expansió econòmica del bloc comunitari". Els experts de l'entitat danesa també criden a estar alerta a la publicació de les actes del BCE i de la Reserva Federal (Fed) aquesta setmana per obtenir una guia més clara.

XI JINPING I TRUMP, ARMISTICI?

Però encara que el repunt de l'euro fins a màxims d'una setmana contra el seu rival nord-americà no pot explicar-se sense fer al·lusió al BCE, la notícia continua sent al front de la guerra comercial. Els inversors comencen a estar una mica "cansats" davant l’'estira i arronsa' dels EUA i la Xina, segons els experts, però que l'atac i contraatac aranzelari de la setmana passada s'hagi convertit en una treva ha donat ales a les borses mundials i ha animat el dòlar contra el ien.

El 'bitllet verd' s'ha enfilat per sobre dels 107,22 iens, de camí als màxims d'un mes i mig de dijous passat després que s'hagi donat un nou i positiu encreuament de declaracions entre el president nord-americà, Donald Trump i el seu homòleg xinès. La lliura, en canvi, perllonga la seva recent figura i s'estira fins als 1,4167 dòlars, màxims de més de dues setmanes, apuntalada per l'avanç de les dades del mercat immobiliari al mes de març.

El president nord-americà va publicar diverses piulades estenent la mà al gegant asiàtic. En la seva xarxa social preferida, el republicà es va mostrar convençut que s'aconseguiria un acord en comerç exterior, encara que no va deixar de remarcar la diferència d'aranzels entre les importacions i les exportacions de vehicles entre els EUA i la Xina.

El president xinès, per la seva banda, ha recollit el guant llançat per Trump i ha pronunciat un discurs des del fòrum asiàtic de Boao -un conclave anual que es considera el 'Fòrum de Davos d’Àsia'- durant el qual ha anunciat que prendrà mesures per "obrir" l'economia xinesa al món. Entre els passos anunciats per millorar les relacions amb els seus socis comercials destaca, sense anar més lluny, la reducció dels aranzels que s'apliquen als vehicles.

"Prendrem la iniciativa per expandir les importacions", ha assenyalat el president del gegant asiàtic durant el seu discurs anual del fòrum econòmic asiàtic. A més, Xi ha assenyalat que portarà a terme una disminució dels gravàmens sobre altres productes, reforçarà la propietat intel·lectual de les empreses estrangeres i millorarà l'entorn i condicions d'inversió per a les empreses internacionals.

"L'aparent desig del president del gegant asiàtic d'equilibrar els pagaments internacionals del seu país és clarament una gran notícia per a les nacions i les empreses que venen productes a la Xina", assenyala Jasper Lawler, analista de London Capital Group. "Xi ha mostrat bones intencions a través del seu discurs i encara ens aferrem a la nostra creença que s'evitarà una guerra comercial", ha agregat.

Noticias relacionadas

contador