sanchez ortuzar psoe pnv
PNV

Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar han signat aquest dilluns l'acord aconseguit entre el PSOE i el PNB, pel qual la formació basca donarà suport a la investidura del candidat socialista. Entre les dotze mesures acordades, destaca, per exemple, la que diu que el Govern acordarà prèviament amb els nacionalistes bascos les mesures fiscals que vulgui posar en marxa.

El PSOE també s'ha compromès a adequar l'estructura de l'Estat a les necessitats territorials del País Basc, acordant el nou Estatut amb el PNB, al traspàs d'algunes competències pendents, a complir amb els compromisos adoptats per l'anterior Executiu del PP, al fet que els nacionalistes bascos tinguin veu a l'hora de determinar l'objectiu de dèficit d'Euskadi o a donar suport a la presència de País Basc a la Unió Europea, així com en l'àmbit esportiu i cultural internacional.

Aquests són tots els punts de l'acord que farà que el PNB voti favorablement a la investidura de Sánchez:

1. Mantenir una comunicació fluida i constant amb EAJ-PNB, donant a conèixer amb antelació suficient els projectes i iniciatives que el Govern desitgi impulsar, comprometent-se, a més, a arribar a un acord satisfactori en cas de discrepància.

2. Mantenir una comunicació fluida amb el Govern basc a fi d'evitar la judicializació de les discrepàncies, que ha de ser substituïda per l'acord polític.

3. Procedir en 2020 a la negociació i traspàs a la CAB de les competències estatutàries pendents. Així mateix, es procedirà en el termini de sis mesos al traspàs de les competències de trànsit a la Comunitat Foral de Navarra, amb el mateix contingut i extensió que les realitzades en el seu moment a la CAB.

4. Impulsar, a través del diàleg entre partits i institucions, les reformes necessàries per a adequar l'estructura de l'Estat al reconeixement de les identitats territorials, acordant, si escau, les modificacions legals necessàries, a fi de trobar una solució tant al contenciós a Catalunya com en la negociació i acord del nou Estatut de la CAB, atesos els sentiments nacionals de pertinença.

5. Apostar de manera urgent, ferma i decidida per les infraestructures corresponents a l'Estat en la CAB i, especialment, pel relatiu al TAV, inclòs el cronograma de treballs i els compromisos complementaris ja tancats amb el Govern de l'Estat.

6. Complir amb els aspectes pendents dels acords subscrits per EAJ-PNB amb el Govern del PP en diferents àmbits, compromís ja adquirit pel candidat en el tràmit de la moció de censura de 2018.

7. Impulsar la construcció europea i la presència i participació de les institucions basques en les institucions de la Unió.

8. Impulsar decididament la indústria i compensar la seva adequació a la transformació energètica amb el manteniment de l'activitat econòmica i l'ocupació, possibilitant una transició realista i protegint els llocs de treball dels sectors afectats per aquests canvis.

9. Acordar prèviament amb EAJ-PNB les mesures fiscals que el Govern vulgui proposar a les Corts, així com canalitzar les discrepàncies que puguin produir-se en les relacions en l'àmbit fiscal o el financer establertes pel Concert Econòmic.

10. El procés de determinació dels objectius de dèficit corresponents a la CAB i a la CFN, així com el dels criteris de reinversió del superàvit de les entitats locals, diputacions forals i governs en els seus respectius territoris es realitzarà amb la participació i en el marc de les Comissions Mixtes de Concert i Conveni.

11. Obrir llits per a promoure la representació internacional d'Euskadi en l'àmbit esportiu i cultural.

12. Modificar, amb l'acord de EAJ-PNB, el contingut dels coneguts com a decrets digitals de manera que siguin resoltes les discrepàncies sobre els mateixos manifestades en l'àmbit parlamentari (Reial decret llei 14/2019, de 31 d'octubre i Real Decre lley 12/2018, de 7 de setembre).

Noticias relacionadas

contador