• Rajoy es reuneix aquest dimecres amb PSOE i Ciutadans per ultimar l'aplicació d'aquest article de la Constitució
ep intervencionmariano rajoyla moncloa
MONCLOA

El Govern de Mariano Rajoy encara té esperances. Té tot preparat en cas que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, decideixi seguir endavant amb el desafiament independentista, però confia que faci marxa enrere a última hora. Tant és així que des de l'Executiu no descarten paralitzar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, supòsit que s'iniciarà aquest dijous si el dirigent català no 'recula', si es convoquen eleccions autonòmiques a Catalunya.

El Govern també bloquejaria qualsevol mesura que s'adopti durant el curs de la tramitació del 155 si la Generalitat torna a la legalitat

Encara que aquesta és la clau. Que hi hagi eleccions ordinàries i no eleccions després d'haver declarat la independència de Catalunya. Fonts de l'Executiu citades per diversos mitjans així ho han reconegut al final de la sessió de control al Govern celebrada aquest dimecres al Congrés dels Diputats, tot i que des de la Moncloa, davant les preguntes de Bolsamanía, ni han confirmat ni han desmentit la qüestió. Les esmentades fonts han explicat que si Puigdemont convoca eleccions autonòmiques sense que hi hagi sospites sobre si hi va haver o no declaració d'independència, es paralitzarà l'aplicació de l'article 155, la posada en marxa del qual ja ultima Rajoy junts amb PSOE i Ciutadans. Fins i tot, han dit aquestes fonts, també es bloquejaria qualsevol mesura que s'adopti durant el curs de la tramitació si el Govern de la Generalitat torna a la legalitat.

Precisament el president del Govern es reunirà aquest dimecres amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, i amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per lligar tots els caps i deixar-ho tot llest abans que acabi oficialment el termini que el Govern va donar a Puigdemont, aquest dijous a les 10 hores, perquè aclarís si hi havia o no declarat la independència durant la seva intervenció al Parlament la setmana passada. Durant la qual el president català va dir assumir el mandat de les urnes del referèndum de l'1 d'octubre, tot i que va proposar suspendre la declaració d'independència per intentar negociar amb l'Estat.

L'Executiu central es va negar a la negociació que proposava Puigdemont, i li va enviar un requeriment perquè aclarís si hi va haver o no independència. El primer termini va complir el passat dilluns dia 16, i la resposta del dirigent català, que oferia diàleg, no va convèncer el Govern, que va criticar que no hagués contestat a la "pregunta senzilla" que li havien plantejat, i que requeria d'un simple "si o no". Per això, Rajoy va tornar a remetre una altra carta al president autonòmic en què l'instava a recapacitar i li recordava que tenia fins aquest dijous per fer-ho. Altrament, l'Estat posaria en marxa la maquinària democràtica i aplicaria l'article 155.

I encara que l'Executiu central hagi posat sobre la taula una nova via per evitar mals majors, Puigdemont ni tan sols es planteja aquesta possibilitat. Així ho han indicat aquest dimecres fonts de la Generalitat citades per Europa Press, que asseguren que aquesta mesura no està damunt de la taula, i que es manté l'oferta de diàleg llançada al Govern de Rajoy, això sí, sense renunciar a aplicar el resultat del referèndum. "De moment, no", han explicat aquestes fonts en ser preguntades si és una cosa que s'estigui plantejant.

En la mateixa línia s'han expressat des d'ERC. El portaveu de la formació, Sergi Sabrià, ha rebutjat la convocatòria d'eleccions perquè és "un escenari perdedor per al país", en referència a Catalunya. "Descartem totalment la convocatòria d'eleccions. No necessitem mandats partidistes. El mandat democràtic el tenim: el referèndum de l'1-O", ha sentenciat Sabrià segons recull l'agència de notícies.

Si això fos poc, el conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, també ha parlat d'aquest assumpte, assenyalant en una roda de premsa a Brussel·les que l'executiu català està "preparat" per declarar unilateralment la independència, encara que no hagi especificat quan. També ha aprofitat per garantir que el Govern no farà marxa enrere si el Govern de Rajoy activa l'article 155 de la Constitució. Preguntat per la possibilitat que hi hagi eleccions anticipades a Catalunya com a mode de sortida del conflicte, Romeva ha contestat que "no són una opció" i "no estan a l'escenari".

CONSULTA A L'OPOSICIÓ

Sigui com sigui, el Govern garanteix que no farà res sense parlar primer amb l'oposició. Així ho ha assegurat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a l'hemicicle durant la sessió de control. "El Govern va enviar a Puigdemont un requeriment amb pregunta senzilla, i no ha estat capaç de dir ni sí ni no. El que sabíem és el que farà el Govern, perquè així ho hem parlat. El requeriment venç demà, i si no és atès, farà que s'apliqui el 155", ha dit la número dos de l'executiu de Rajoy, que ha parlat de "recuperar l'autonomia, garantir drets i portar la calma a la ciutadania" perquè "és intolerable que la gent visqui intranquil·la". També ha al·ludit a la necessitat de "preservar la recuperació econòmica" perquè "Catalunya està a la vora de la recessió".

"Apliquem la Constitució sempre" i ara "ho farem de la manera que ho hem fet sempre, parlant amb vostès", ha assenyalat en la seva resposta a Albert Rivera, que li havia preguntat com pensava el Govern aplicar el 155. La intenció de l'Executiu és comptar amb la majoria del Senat però també amb una "àmplia majoria" al Congrés, ha reconegut Santamaría. "Es tracta que els ciutadans puguin fiar i confiar de nou en les institucions de Catalunya", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador