• El president de la Generalitat reclama a Rajoy la fi de la repressió i actuacions contra Trapero, Sánchez i Cuixart
  • Urgeix Rajoy també a una reunió de forma immediata
carles-puigdemont

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha enviat la seva resposta al requeriment del president del Govern, Mariano Rajoy, pas previ a l'activació de l'article 155 de la Constitució i la suspensió de l'autogovern a Catalunya. Hi insisteix en "una oferta sincera de diàleg" i en entaular negociacions que permetin arribar a un acord i "una solució" sobre la situació a la regió, que "roman bloquejada des de fa sis anys".

Això sí, no ha precisat a la seva carta de resposta al Govern si va proclamar o no la independència al Parlament el 10 d'octubre i ha emplaçat el president de l'Executiu central, Mariano Rajoy, a concretar una reunió "com més aviat possible per explorar els primers acords" per resoldre el conflicte a Catalunya.

Puigdemont emplaça Rajoy a concretar una reunió "com més aviat possible per explorar els primers acords" per resoldre el conflicte a Catalunya

Puigdemont ha urgit a Rajoy que es "reverteixi la repressió contra el poble i el Govern de Catalunya", i ha posat com a exemple la compareixença davant l'Audiència Nacional aquest dilluns dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. En aquest sentit, al text recorda al Govern la violència contra la població del passat 1 d'octubre i assenyala que aquest dia més de dos milions de persones van expressar la seva voluntat, que va ser, igual que en les eleccions parlamentàries del 27 de setembre de 2015, clarament a favor de la independència.

A més, a la missiva, Puigdemont ha subratllat que durant els últims anys, "un 80% dels ciutadans han expressat la seva voluntat de decidir el destí polític de la regió", per la qual cosa torna a posar sobre la taula la "petició sobre un referèndum acordat". Per aquest motiu, emfatitza que la prioritat del Govern català és el diàleg sobre aquest problema.

A la carta, Puigdemont ha fixat un termini de dos mesos per concretar la reunió amb el Govern central i proposa que participin en aquest diàleg "totes aquelles institucions i personalitats internacionals, espanyoles i catalanes que han expressat la seva voluntat d'obrir un camí de negociació tinguin una oportunitat d'explorar-lo". Per aquest motiu, adjunta a la carta diversos missatges de peticions de la comunitat internacional, recopilades durant els últims 15 dies que insten a ambdues parts a dialogar.

RESPOSTA DE RAJOY

Des de molts sectors es dóna per fet que, tot i que Puigdemont s'ha fugit d'estudi i no ha insistit en la independència, des de la Moncloa ultimen l'aplicació de l'article 155. S'especula a aquestes hores que les primeres mesures passaran per prendre el control dels Mossos d'Esquadra i per la intervenció total de les finances de la Generalitat.

El Govern de Mariano Rajoy ha advertit aquest diumenge al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que està "obligat a oferir una resposta clara i senzilla" al requeriment de dimecres passat i "en els termes en què se li ha formulat", i només així podrà evitar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Segons han informat fonts del Govern, qualsevol "altra mena de contestació" del president català, com "una carta o la simple reiteració del seu discurs", no evitaran l'aplicació de l'article 155.

A més, l'Executiu de Rajoy ha insistit a reclamar a Puigdemont una resposta que posi "fi a la tensió dels últims dies i recuperar la convivència així com el marc legal previ a qualsevol diàleg polític", assenyalen aquestes fonts.

Noticias relacionadas

contador