• En el cas que el Govern no convoqui eleccions...
  • ...serà el Govern central l’encarregat de cridar a les urnes els catalans després d'aplicar l'article, segons els analistes
cbparlament short

Barclays aposta perquè el Govern català ha de declarar la independència. Els analistes de l'entitat britànica recorden que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té fins dijous per explicar el seu discurs del 10 d'octubre, però no esperen que "reculi en la seva posició". Per tant, al seu informe assenyalen que aquest escenari apunta que "hi haurà una declaració d'independència i, després d'això, el Govern convocarà eleccions anticipades a Catalunya", indiquen.

Amb aquest moviment, els experts del banc britànic consideren que "Puigdemont oferiria una declaració unilateral d'independència als seus aliats més radicals (com la CUP) però, d'altra banda, amb les eleccions aconseguiria el suport dels independentistes més moderats", assenyalen des de Barclays. Davant d'aquesta situació, els experts no tenen clar si el Govern central optaria per activar l'article 155 després d'una declaració d'independència, ja que "voldrien evitar ser percebut com una interferència en els futurs comicis catalans".

No obstant això, si el Govern no convoca eleccions regionals, i suposant que no hi ha una volta enrere en la independència abans de dijous, Barclays considera probable que el Govern espanyol activi l’article 155. "En aquest escenari, pensem que el govern central serà l’encarregat de convocar les eleccions regionals a curt termini", afirmen.

Per tant, els analistes insisteixen que l'escenari més probable són les eleccions regionals a Catalunya "durant els pròxims mesos". Uns comicis en què ERC surt amb avantatge segons les enquestes, "molt per davant de Ciutadans i PDeCAT", recorden des de Barclays. "També cal recordar que els esdeveniments de les últimes setmanes podrien canviar les intencions de vot de manera que no han estat captades per les enquestes", afirmen al seu informe.

Font: Barclays Research

Mentrestant, a Madrid, els analistes destaquen que "el Govern juntament amb els partits d'oposició moderats PSOE i Ciutadans han establert un grup de treball al parlament nacional per treballar en propostes per a una reforma de la Constitució". Un grup en què recorden que se li ha ofert al president català l'oportunitat de participar a la reforma constitucional, "però li ha seguit exigint que primer retiri la declaració d'independència unilateral il·legal", apunten els analistes de l'entitat britànica.

Noticias relacionadas

contador