• La Xina és el principal tenidor de deute nord-americà, amb 3,1 bilions de dòlars
  • De fons, l'objectiu de l'Administració Trump d'augmentar els aranzels als xinesos
cbchina23

Vendes moderades del 0,3% a Wall Street, després que l'S&P 500 hagi marcat màxims històrics de manera consecutiva durant les sis primeres sessions de l'any, cosa que no passava des de 1964.

  • 37.760,85
  • -

El principal indicador mundial acumula una pujada pròxima al 3% aquest any, cosa que dóna mostres de la gran inèrcia alcista que està dirigint a la Borsa de Nova York durant els últims mesos. No obstant això, el mercat anticipa pèrdues aquest dimecres, en una jornada durant la qual és notícia el petroli Brent, que ha marcat màxims des de desembre de 2014 per sobre de 69 dòlars (+0,5%; $69,16). El cru West Texas puja un 0,8%, fins a $63,47.

També és destacable el repunt de la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys, fins al 2,581% després de superar dimarts el nivell del 2,5% per primer cop des del març de l'any passat. L'inversor Bill Gross ha assenyalat que el mercat baixista que ha registrat el mercat de bons durant els últims 25 anys ha finalitzat.

LA XINA PRESSIONA ELS EUA

El principal factor per explicar les pèrdues borsàries i el repunt de la rendibilitat dels bons és que la Xina està plantejant reduir les seves compres de deute públic nord-americà, segons explica l'analista d’Oanda, Craig Erlam. Pel que sembla, les autoritats xineses consideren que el deute públic dels EUA ha perdut atractiu. Això és molt important perquè la Xina és el principal tenidor de deute nord-americà a nivell mundial, amb 3,1 bilions de dòlars.

Aquesta filtració es produeix després que l'Administració Trump filtrés al seu torn que planeja imposar aranzels especials a determinats productes xinesos i també als drets sobre la propietat intel·lectual. En aquest sentit, recordem que un dels grans riscos per al mercat és un augment del proteccionisme, que pot derivar en aquest tipus de situacions i en una 'guerra' comercial entre la Xina i els EUA.

EMPRESES I ESTRATÈGIA

A l'escena corporativa, els inversors segueixen pendents de l'inici de la temporada de resultats del quart trimestre als EUA. Divendres, serà el torn de dos dels bancs més grans del país, JP Morgan Chase i Wells Fargo. Els analistes volen saber sobretot quins són les seves previsions de cara a 2018 i com els afectarà la reforma fiscal impulsada per l'Administració Trump.

A nivell estratègic, els analistes de Morgan Stanley no són positius amb el comportament de la renda variable nord-americana el 2018 malgrat el seu bon inici d'any. La seva previsió de tancament per a l'S&P 500 és de 2.750 punts, gairebé el mateix preu al qual cotitza ara l'índex (2.751 punts).

En la seva opinió, ens trobem en una última fase d'eufòria a l'actual mercat alcista, que pot registrar guanys addicionals especulatius, però que en el algun moment pot donar un enorme ensurt als inversors.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

A l'actualitat econòmica de la jornada, s'han publicat els índexs de preus d'exportació i importació, que s'han situat al 2,6% i al 3% en el conjunt de l'any. Encara que les dades econòmiques més rellevants no es publicaran fins divendres. Aquesta jornada, coneixerem l'evolució de les vendes al detall i de l'IPC de desembre i del conjunt de 2017.

Les previsions apunten a una pujada de les vendes del 0,4% i a un repunt dels preus del 0,2%, fins al 2,1% en el conjunt de 2017. Malgrat que la inflació general tancarà l'any per sobre del 2%, la inflació subjacent, que exclou els aliments frescos i l'energia, repuntarà un 0,2% al desembre, fins a l’1,7% en taxa anual.

De moment, l'evolució dels preus als EUA es manté sota control, fet que garanteix un relleu tranquil al capdavant de la Reserva Federal (Fed). Janet Yellen esgota les seves últimes setmanes al capdavant del banc central, i cedirà el testimoni a Jerome Powell durant la reunió sobre política monetària que se celebrarà a finals de gener. Powell iniciarà la seva etapa com a nou president de la Fed el 3 de febrer, per la qual cosa no s'espera cap novetat durant l'última reunió de Yellen al capdavant de l'organisme.

Al mercat de divises, l'euro recupera posicions i s'aprecia un 0,54%, fins a 1,2001 dòlars, mentre no es descarta que reprengui el seu ascens fins a nivells d'1,26 dòlars.

Noticias relacionadas

contador