• El ien, en màxims de més d'un mes contra el dòlar
money euros cash

L'euro i el ien es mantenen sota el focus dels operadors aquest dimecres. Mentre la divisa comunitària perllonga la seva figura baixista iniciada divendres fins als 1,1920 dòlars, el 'bitllet verd' es desploma contra el ien, que marca múscul i es dispara a màxims de cinc setmanes i mitja enmig de l'especulació sobre que el Banc del Japó planeja una sortida de la seva política ultra-flexible.

Els operadors han començat a acaparar iens perquè van interpretar que el banc central hagi rebaixat les seves compres setmanals de bons de llarg termini com un senyal que marca un canvi de tendència al regulador nipó. Però lluny d'això, analistes de Danske Bank alerten que "no s'ha d'interpretar com que s'acosta un final de la política d'estímuls del BoJ, és merament una reacció a l'aplanament de la corba de rendiments del deute de llarg termini nipona, una qüestió que el banc central segueix molt a prop".

Tot i així, les especulacions sobre que el banc japonès es prepara per a un anunci de canvi de cicle, ha elevat el ien al seu millor canvi des de l'1 de desembre contra el dòlar. L'índex que mesura l'acompliment del 'bitllet verd', per la seva banda, s'ha mantingut pla perquè els inversors segueixen comprant dòlars davant l'euro, però també davant la lliura.

La divisa britànica ha seguit cedint posicions davant la seva contrapart nord-americana, fins gairebé als 1,3500 dòlars, però es manté apuntalada per l'optimisme al voltant del Brexit. I la moneda comunitària, per la seva banda, posa terra pel mig amb els màxims de fa tot just una setmana, als 1,2089 dòlars. De fet, la correcció és ja d'un 1,4%, però els experts de l'entitat danesa creuen que per seguir caient "necessita l'ajuda del Banc Central Europeu (BCE)". Seran les actes de l'última reunió del banc central les quals afegiran llenya al foc a la baixa de la moneda, opinen, ja que s'evidenciarà que "no ha canviat realment en la seva política monetària i segueixen en mode vigilant".

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica "el que tenim és que l'encreuament no ha pogut amb la resistència que presenta en els màxims de 2017 als 1,2093, en el curt termini", indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. I aquesta situació "pot llastrar la 'moneda única' fins als 1,17160. dòlars, on resideix el primer suport important", afegeix. Segons Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, l’encreuament podria abans buscar la regió dels 1,1850/30 dòlars.

Ara bé, segons Rodríguez, aquest brusc gir a la baixa "ens està advertint també que la superació de la resistència que presenta en els màxims de 2017, als 1,2093 dòlars, seria un important senyal de fortalesa i avantsala, probablement, d’un moviment a la recerca de la que és la zona de resistència de mitjà i de llarg termini, ara als aproximadament 1,26 dòlars".

DESACOBLAMENT DEL DÒLAR I ELS RENDIMENTS DELS BONS DELS EUA

I de fet, el factor que fa pensar els experts que el retrocés de l'euro/dòlar no és més que una pausa per tornar a agafar impuls és la perpetuació en aquest 2018 d’una de les tendències que ja es va notar l'any passat i que manté els inversors despistats: la no correlació entre deute i moneda. "Una de les històries més grans als mercats financers aquest dimarts va ser l'augment en els rendiments dels bons del Tresor", assenyala Lien.

Les taxes a deu anys van trencar per sobre del 2,5% i es van elevar al nivell més alt en nou mesos. "Normalment, un moviment tan significatiu com aquest coincidiria amb un fort repunt del dòlar, però les fluctuacions en el dòlar nord-americà van ser modestes amb la majoria dels guanys obtinguts durant les primeres hores europees", explica l'experta de la companyia d'inversió de Nova York.

"Molts comerciants de divises se senten frustrats per la divergència entre els rendiments i les monedes, però aquest desacoblament va ser un succés comú l'any passat. És un senyal que els inversors han descomptat ja les pujades de tipus de la Fed i estan venent bons en lloc d'accions, cosa que explica perquè els preus del deute van caure, mentre que les accions van assolir nivells rècord", arrodoneix l'experta.

Noticias relacionadas

contador