New York Stock Exchange, NYSE, markets, Wall Street, US, America. Photo: George Rex
37.775,38
  • -
  • -

Wall Street continua comprant a l'espera de la decisió sobre tipus d'interès que farà pública aquest dimecres la Reserva Federal dels EUA (Fed) i després del missatge acomodatici d'un altre banquer central, Mario Draghi, president del Banc Central Europeu. L'S&P 500 avança un 0,6%, recupera els 2.900 punts i s'acosta al seu rècord de 2.954 punts. Aquest any es revalora un 15,2%, i durant els últims 12 mesos puja un 4,2%.

El president del BCE ha tornat a recalcar que utilitzaran "tota la flexibilitat per complir el seu mandat". A més, ha assenyalat que "noves retallades dels tipus d'interès oficials i mesures pal·liatives per contenir els efectes secundaris segueixen sent part de les nostres eines. I l'APP (programa de compra d'actius) encara té un marge de maniobra considerable".

Després de les seves paraules, el president dels EUA, Donald Trump, ha acusat Draghi de "facilitar injustament" avantatges a la UE respecte al país nord-americà a través de la seva postura en matèria de tipus. "Mario Draghi acaba d'anunciar que podrien arribar més estímuls, cosa que immediatament ha fet que l'euro caigués davant del dòlar, cosa que els facilita injustament la competència contra els EUA. Han estat sortint-se amb la seva durant anys, juntament amb la Xina i altres països", ha escrit Trump en el seu compte de Twitter.

Des del fons Pimco, un dels majors inversors mundials del mercat de bons, la seva economista en cap als EUA, Tiffany Wilding, comenta que l'amenaça aranzelària de Trump a Mèxic, encara que no s'ha materialitzat, al costat de la guerra comercial amb la Xina, han provocat "una tremenda incertesa sobre les previsions econòmiques per a l'economia nord-americana".

Segons Wilding, "els riscos d'una gran frenada econòmica o fins i tot una recessió han augmentat notablement durant l'últim mes i mig" per l'escalada proteccionista de Donald Trump. I encara que aquesta experta descarta una baixada de tipus preventiva al mes de juny, afegeix que "si les tensions entre la Xina i els EUA no són reduïdes durant la cimera del G-20, la Fed retallarà tipus durant la reunió de juliol", probablement en 50 punts bàsics perquè la mesura sigui més efectiva.

EMPRESES I ECONOMIA

Dins del front empresarial, especial atenció a Facebook (+2%), ja que la xarxa social ha presentat el fullet per al llançament de la seva moneda digital, libra, que arribarà al mercat el 2020.

A l'agenda econòmica, els inicis d'habitatges de maig als EUA han baixat un 0,9%, per sobre de la caiguda esperada del 0,4%. Per la seva banda, els permisos de construcció han repuntat un 0,3%, molt per sobre de la baixada esperada del 2,9%. A més, l'índex setmanal Redbook de vendes al detall ha baixat un 2,4%.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,8%, fins als 52,34 dòlars. Per la seva banda, l'euro es deprecia un 0,17%, fins als 1,1198 dòlars, després de les paraules de Mario Draghi.

I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys baixa amb força fins al 2,03% i es manté per sota de la del bo a tres mesos, que es relaxa fins al 2,17%. El fet que la corba de tipus entre aquestes dues referències es mantingui invertida s'anticipa una frenada econòmica important tant als EUA com en el conjunt del sistema econòmic mundial.

Noticias relacionadas

contador