draghi sintra

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha ofert un discurs considerablement 'dovish', tal com s'esperava, en l'arrencada de la jornada d'aquest dimarts al Fòrum de bancs centrals de Sintra organitzat pel BCE. Draghi ha reconegut que si les perspectives no milloren, seran necessaris estímuls addicionals, i ha afirmat que noves reduccions de tipus formen part dels instruments amb què compta el banc central per afrontar la situació.

El president del BCE ha assenyalat, a més, que el programa de compra d'actius (QE) encara té un marge de maniobra considerable, i ha aprofundit una mica més en el discurs acomodatici que va oferir el passat 6 de juny, amb motiu de la reunió de tipus el BCE.

Les borses s'han recuperat considerablement després de les paraules de Draghi. L'IBEX, que queia un 0,7%, ha passat a cotitzar pla, amb els bancs pràcticament com a únics títols en vermell. Cal tenir en compte que els bancs ja van rebre malament, el passat 6 de juny, el canvi en l'orientació del BCE, que ara estableix que és improbable que la primera pujada de tipus després de les crisis es produeixi abans de mitjans de 2020. El fet que Draghi es reafirmi en aquest missatge i incideixi en la possibilitat d'una retallada en els tipus, no agrada en absolut a les entitats financeres.

El mercat descompta que hi haurà una retallada de tipus de 10 punts bàsics per part del BCE al desembre. Pel que fa a la Fed, que celebra reunió entre avui i demà, es preveu que deixi la porta oberta a una baixada fins i tot en el pròxim mes de juliol.

Les paraules de Draghi han intentat tranquil·litzar el mercat i sembla que ho han aconseguit. El president del BCE ha tornat a recalcar que utilitzaran "tota la flexibilitat per complir el seu mandat". "Nous retallades dels tipus d'interès oficials i mesures pal·liatives per contenir els efectes secundaris segueixen sent part de les nostres eines. I l'APP (programa de compra d'actius) encara té un marge de maniobra considerable", ha afirmat.

Noticias relacionadas

contador