wall street subidas portada

Wall Street ha pujat un 3% (Dow Jones: +3,44%; S&P 500: +3,41%; Nasdaq: +2,58%) després que Bernie Sanders hagi anunciat que abandonava la carrera presidencial per deixar en lliça tan sols a Joe Biden contra Donald Trump. La Borsa de Nova York va tancar aquest dimarts amb lleugeres caigudes i a mínims intradia. Els inversors van veure com s'evaporava un rebot de 1.000 punts al Dow Jones, el major gir a la baixa de l'índex en els últims 12 anys, la qual cosa dóna una idea de la volatilitat que continua imperant als mercats, malgrat que la situació ha millorat aquestes dues últimes setmanes.

  • 38.085,80
  • -

Els casos positius de Covid-19 als EUA han pujat fins a 400.000, mentre la xifra de morts ha pujat fins a 12.911, segons les dades publicades per la Universitat Johns Hopkins. Encara que sembla que el pic de contagis a Nova York, la ciutat més afectada, està remetent a poc a poc.

L'Administració Trump, molt criticada per la gestió de la crisi, té els seus propis plans per frenar la pandèmia. El seu nou full de ruta passa per estudiar la reobertura de petites ciutats i poblacions poc afectades pel virus, en un intent de rellançar l'economia, i mantenir-la encara que sigui a mínims.

En tot cas, segons apunta Bloomberg, les principals ciutats i focus d'infecció com Nova York continuaran tancades i barrades. El principal assessor econòmic del president, Larry Kudlow, espera que el país pugui tornar a la normalitat en un període que, estima, va de les quatre a les vuit setmanes.

ACTES DE LA RESERVA FEDERAL

Els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) van debatre durant la seva última reunió de política monetària, celebrada el 15 de març, la possibilitat de recomanar als bancs del país que suspenguessin el pagament de dividends per la crisi derivada del coronavirus Covid-19, tal com ha fet el BCE a Europa.

En el front empresarial, és notícia el CEO de Twitter, Jack Dorsey, després d'anunciar que dóna 1.000 milions de dòlars per combatre el coronavirus.

A més, McDonald's ha presentat una caiguda del 22% a les seves vendes comparables de març a nivell global, un altre exemple del gran impacte que està tenint el coronavirus.

A l'altre costat de l'Atlàntic, l'Ibex i la resta d'Europa cauen de manera moderada després del fracàs de l'Eurogrup. Els ministres de finances europeus tenen previst tornar a reunir-se aquest dijous per a aconseguir un acord i formar un front comú davant el virus. En les borses asiàtiques, el signe mixt s'ha instal·lat a totes elles. És notícia Wuhan, després que la Xina hagi aixecat les restriccions per viatjar a la ciutat que va ser l'epicentre del brot.

A nivell estratègic, "és un error creure que la pandèmia de coronavirus està sota control", diu Chris Gannatti, director de l'equip d'anàlisi de WisdomTree, sobre el canvi de visió dels inversors respecte a l'impacte de la crisi del Covid-19.

Tal com explica, "és sorprenent que fins i tot enmig de la pandèmia del coronavirus, l'S&P 500 estigui per sobre de 2.600 punts". Després d'una gran caiguda de més del 33% en un mes, l'índex ha pujat un 20% des de finals de març. "Clarament, els inversors han començat a pensar que les coses milloraran", però ha de prevaler la cautela, insisteix. Perquè encara que "hi ha oportunitats", cal saber identificar-les.

ALTRES MERCATS I ANÀLISI TÈCNICA

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas s'ha disparat un 10%, fins a 26 dòlars, a l'espera que es concreti la retallada de producció que negocien l'OPEP, Rússia i altres països. L''or negre' va registrar la seva setmana més alcista de la història després que Donald Trump anticipés divendres passat que aquesta retallada pot ascendir a 10 milions de barrils diaris.

Per part seva, l'euro es devalua en un 0,3% i es canvia a 1,0886 dòlars i la rendibilitat del bo americà a 10 anys puja fins al 0,75%. Finalment, l'índex VIX de volatilitat cau un 8%, fins a 42 punts, després de marcar al març un nou màxim històric en 85,47 punts.

I per anàlisi tècnica, el Dow Jones ha rebotat des dels 18.000 punts, mínims de març, i que suposen el 50% de reculada de Fibonacci de tota la pujada acumulada des dels mínims de 2009. El seu comportament durant les pròximes setmanes serà clau per comprovar si es produeix un retorn als mínims de març o si per contra el mercat es tranquil·litza.

Noticias relacionadas

contador