1585642841 desinfecci n coronavirus

El mercat sembla ara més optimista que fa uns dies. Els inversors semblen més tranquils perquè tenen la sensació que, per fi, la corba de contagis comença a aplanarse a Espanya i Itàlia, dos dels països europeus que han estat colpejats més durament per la pandèmia de coronavirus. I això, malgrat que als EUA el brot s'està accelerant. No obstant això, els experts avisen que no ens podem confiar, perquè tenint en compte el que han sofert les borses i que encara es desconeix la magnitud del mal econòmic global, cal ser cautelosos.

"És un error creure que la pandèmia de coronavirus està sota control", diu Chris Gannatti, director de l'equip d'anàlisi en WisdomTree, sobre el canvi de visió dels inversors sobre l'impacte de la crisi del Covid-19. Aquest expert crida a la cautela; adverteix que els inversors no poden pensar encara que tot ha "quedat enrere", perquè no és així, i perquè encara "no hi ha una cura definitiva" per a aquest virus.

Científics de tot el món treballen contra-rellotge per fabricar una vacuna eficaç que serveixi per contenir el brot, però encara no n'hi ha cap que mostri resultats prou reeixits. També s'estan provant molts fàrmacs en diferents combinacions, però queda molt camí per recórrer. I mentrestant, "molts països del món continuen afrontant dificultats" per l'arribada d'una recessió la magnitud de la qual encara no la podem calcular amb seguretat.

En opinió de Gannatti, "els mercats poden veure més reduccions", sumits com ens trobem en una espiral baixista; assenyala no obstant que tots aquells inversors que tinguin paciència podrien obtenir una recompensa. Perquè, al final, "la societat i els mercats superaran aquesta situació", augura l'analista de WisdomTree.

Tal com explica, "és sorprenent que fins i tot enmig de la pandèmia del coronavirus, l'S&P 500 segueixi per sobre de 2.600 punts". Després d'una gran reducció de més del 33% en un mes, l'índex ha pujat gairebé un 20% des de finals de març. "Clarament, els inversors han començat a creure que les coses milloraran", però cal que prevalgui la cautela, insisteix. Perquè encara que "hi ha oportunitats", cal saber identificar-les.

CAMÍ ACCIDENTAT

Els experts de WisdomTree no són els únics que recomanen cautela. Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets, assenyala que els inversors "sembla que observin els esdeveniments a través de la lent de més estímuls, i la perspectiva que probablement estem més prop del final del brot que del començament". I avisa: "Només el temps dirà si això és correcte, però el que sembla més que probable és que serà un camí accidentat". "La recessió continua sent un fet", però ara "s'espera que serà manejable i que no es convertirà en una forta depressió", remarca Hewson. Tot dependrà de la forma que adopti la recuperació.

Per part seva, Olivia Álvarez, analista de Monex Europe, en serveix una de freda i una de calenta. Diu que els inversors es pregunten ara si aquest rebot de les accions "marca la fi del dolor que es veu a les borses des de mitjan febrer". "La intuïció ens indica que els inversors podrien tenir raó en llegir aquests senyals amb optimisme", diu en referència a les dades que apunten a un aplanament de la corba tant de contagis com de morts. "Encara que no vegem una eradicació total de la pandèmia durant els pròxims mesos, els mercats confien que el pitjor ja ha passat", assenyala.

Però apunta que no es pot oblidar que més enllà de les dades positives dels últims dies, "podria ser massa aviat per assegurar que ja hem vist les accions tocar fons i, per extensió, la fi de les tensions als mercats". Álvarez recorda que "les conseqüències econòmiques de la pandèmia, en realitat, encara no s'han materialitzat", i apunta que el consens ha passat d'una perspectiva inicial de recuperació en forma de V a esperar una "corba de rebot molt més plana i llarga de l'activitat econòmica". "La desfeta del mercat laboral i altres dades macroeconòmiques substituiran llavors les estadístiques del virus com a indicador principal de l'optimisme del mercat", conclou.

Noticias relacionadas

contador