• Un dels líders republicans, Paul Ryan, s'ha oposat totalment als aranzels
  • Corea del Nord s'ha mostrat disposada a abandonar el seu programa nuclear
cbtrump82344

Wall Street es gira a la baixa després d'una obertura lleugerament alcista i després de tancar una setmana negativa, els índexs de Nova York intenten estabilitzar-se a l'espera de la decisió final que prengui el president Donald Trump sobre els aranzels a l'alumini i l'acer.

  • 38.503,69
  • -

Les pujades d'ahir van ser generalitzades al conjunt del mercat, mentre són cada vegada més les veus que s'oposen que els EUA apliqui mesures proteccionistes en les seves relacions comercials. Paul Ryan, líder destacat del Partit Republicà, s'ha oposat als aranzels, en assenyalar que "estem extremadament preocupats sobre les conseqüències d'una guerra comercial i urgim la Casa Blanca no procedir amb aquest pla".

Aquest dimarts a última hora, Trump rep el primer ministre suec, Stefan Löfven, en una trobada centrada en el comerç i la inversió bilateral. Les seves declaracions sobre els aranzels poden ser rellevants, ja que el president ha de prendre una decisió definitiva pel que fa a l'alumini i l'acer aquesta mateixa setmana.

A nivell geopolític, Corea del Nord està disposada a reprendre les negociacions per abandonar el seu programa nuclear. El règim de Pyongyang ha acordat mantenir converses amb Corea del Sud per primera vegada en l'última dècada, amb l'objectiu de millorar les relacions bilaterals amb els seus veïns del sud però també amb els EUA.

MISSATGES DES DE LA FED

D'altra banda, Randal Quarles, nou governador de la Fed a proposta de Trump i que ocupa el càrrec de vicepresident de Supervisió del banc central, està considerant una revisió significativa de la Regla Volcker per al sector financer, per tal de racionalitzar i simplificar diversos aspectes de la prohibició en algunes activitats dels bancs, establertes després de la crisi financera 2007-2009.

En concret, la Fed està revisant la norma que prohibeix als bancs realitzar transaccions per compte propi a la recerca de beneficis. Quarles ha indicat que els cinc reguladors que comparteixen responsabilitat sobre la norma estan cooperant amb l'esforç de revisió i espera que es produeixi una nova proposta normativa amb diligència.

Per la seva banda, el president de la Fed de Nova York, William Dudley, té prevista una intervenció pública per parlar sobre l'economia nord-americana. Recordem que, després dels missatges llançats pel nou president de la Fed, Jerome Powell, el consens ha començat a anticipar que el banc central potser elevi els interessos quatre vegades el 2018, en lloc de les tres anticipades inicialment.

En aquest sentit, el president de la Fed de Dallas, Robert Kaplan, encara espera tres pujades de tipus el 2018, encara que ha precisat que li agradaria que la primera fos "més aviat que tard". El mercat descompta que la Fed pujarà els interessos durantla reunió del 20/21 de març. Segons Kaplan, pujar els interessos permetrà "estendre l'expansió econòmica durant més temps".

EVOLUCIÓ DELS SALARIS

En un altre ordre de coses, els inversors també es troben pendents de l'informe d'ocupació de febrer, que es publicarà el proper divendres. El consens espera la creació de 200.000 llocs de treball i una baixada de la taxa d'atur fins al 4% des del 4,1%.

Encara que l'atenció se l’emportarà portarà l'evolució dels salaris, que van mostrar una pujada interanual del 2,9% al mes passat i van augmentar les pressions inflacionistes als EUA. La previsió és que es moderin al 2,8% en taxa interanual.

A nivell empresarial, els experts de Pivotal Research han elevat el preu objectiu de Netflix fins a 400 dòlars per acció des dels anteriors 300 dòlars. I els analistes de Stifel Nicolaus han millorat la seva recomanació sobre l'empresa de transport UPS de mantenir a comprar.

Per la seva banda, la cadena de supermercats Target cau un 1% després de presentar els seus resultats trimestrals. Les seves vendes han superat les previsions, però els seus marges de beneficis s'han reduït.

ALTRES MERCATS

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,1%, fins a 1,2348 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars) a l'espera que es concretin o no les mesures proteccionistes de Trump. El consens considera que la imposició d'aranzels debilitaria encara més el 'bitllet verd' davant la resta de divises.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,2%, fins a 62,70 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,12%, fins a 65,61 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Aquest dimarts, l'American Petroleum Institute (API) publicarà el seu butlletí setmanal sobre la producció de carburants als EUA.

Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,47%, fins a 1.326 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars). Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,884% (màxim anual al 2,956%).

Noticias relacionadas

contador