• "Res suggereix que la inflació salarial s'estigui accelerant", ha afegit
  • El mercat laboral seguirà creant ocupació sense 'fabricar' una inflació salarial excessiva
le-senat-confirme-la-nomination-de-powell-a-la-tete-de-la-fed

"Res suggereix que la inflació salarial s'estigui accelerant", ha comentat Jerome Powell al començament de la seva intervenció davant el Comitè Bancari del Senat, dins de la seva compareixença semianual al Congrés dels EUA per explicar la marxa de l'economia i les previsions sobre la política monetària.

El president de la Reserva Federal (Fed) està contestant a les preguntes dels senadors, després de llegir el mateix discurs que va pronunciar dimarts davant del Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants. La seva previsió és que el mercat laboral segueixi creant ocupació sense 'fabricar' una inflació salarial excessiva.

"No hi ha evidències que l'economia estigui rescalfant-se" al moment, ha afegit el banquer central, però el treball de la Fed és impulsar la inflació cap al 2% al mateix temps que l'economia segueix creant ocupació. "La pujada gradual dels tipus d'interès té com a objectiu fomentar el creixement a llarg termini", ha assenyalat.

"Per seguir allargant el cicle econòmic, cal ajustar la política monetària amb una pujada gradual dels tipus d'interès", ha afegit, en línia amb el missatge llançat per l'anterior presidenta de la Fed, Janet Yellen. Sobre la baixa inflació dels últims mesos, igual que la seva predecessora, ha dit que el banc central "no acaba d'entendre" a què es deu.

Qüestionat per la baixada dels bons i el repunt dels seus rendiments, ha enumerat diverses raons per explicar aquest fenomen des de principis d'any: "Previsió de major creixement econòmic, tant als EUA com a nivell global i augment de les expectatives d'inflació", entre les principals.

Sobre el sector bancari, ha considerat que és "saludable" i que es troba en "un bon moment" després de totes les mesures preses des de l'última crisi financera i les exigències de capital establertes, que han reforçat el conjunt del sistema.

En relació al mercat laboral, ha considerat que es troba molt a prop de la situació de "plena ocupació", encara que ha reconegut que la taxa de participació del 62% és baixa en comparació al conjunt de les economies desenvolupades i que seria positiu per a l'economia tenir una taxa més elevada.

D'altra banda, ha comentat que l'impacte de la reforma fiscal en la política monetària de la Fed no serà determinant, ja que és un dels molts factors que té en compte la institució per prendre les seves decisions. Sobre el problema que tenen els EUA amb l'augment estructural del seu dèficit públic, ha opinat que no és una qüestió que hagi de resoldre la Fed "amb les seves polítiques actuals", sinó que necessita mesures estructurals que han de ser preses pel Congrés.

Noticias relacionadas

contador