• La política aranzelària divulgada per Trump genera descontent a tot el Congrés
  • El mateix bàndol republicà podria bloquejar les propostes del seu líder en el Legislatiu
trumpescucha

Donald Trump aixeca murmuris al Congrés. La decisió d'aplicar aranzels a les importacions d'acer (25%) i alumini (10%) ha generat opinions controvertides als passadissos del Capitoli, amb tant demòcrates com republicans advocant per la defensa del lliure comerç, evitant així una possible guerra comercial. Durant la nit de dimarts, el president dels Estats Units rep el primer ministre suec, Stefan Löfven, en una trobada centrada en el comerç i la inversió bilateral, segons ha informat la pròpia Casa Blanca. Trump compareixerà així per primera vegada, després dels recents anuncis, durant una roda de premsa que desvetllarà més informació sobre el futur de les relacions comercials del país amb la resta del món.

L'aprovació d'aquestes mesures proteccionistes podrien fer-se efectives en tot just una setmana, amb la Unió Europea (UE) advertint de les conseqüències d'aquesta decisió. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va avisar divendres passat que el bloc europeu imposarà aranzels a les importacions nord-americanes com els texans Levi's, les motos Harley-Davidson i el bourbon si el líder republicà continua ferm en el seu propòsit. A les poques hores, Trump responia a les amenaces per Twitter assegurant que els EUA gravaria les importacions de vehicles del Vell Continent.

"Si la UE vol augmentar els seus ja enormes aranzels i barreres a les companyies dels Estats Units que fan negocis allà, simplement aplicarem un impost als seus cotxes que lliurement inunden els EUA. Fan impossible que els nostres cotxes es venguin allà.", escrivia.

Així mateix, el president declarava el passat dilluns la seva intenció d'aixecar aquestes mesures proteccionistes al Canadà i Mèxic, sempre que el tractat NAFTA fos revisat cap a un acord més just.

L’esdeveniment durant els últims dies ha revolucionat el Congrés, sembrant el descontentament en ambdós costats de la banca, especialment en relació amb les tensions enfront del tradicional aliat europeu, un vincle que, des de l'arribada de Trump a la Casa Blanca, s'ha refredat. Situació que no agrada a cap dels bàndols.

L'escenari que es planteja ara és que el propi partit republicà tracti de bloquejar les mesures proteccionistes de Trump en el Legislatiu, apuntant l'augment de les tensions comercials i pressionant per la tornada al lliure comerç entre els EUA i la resta del món.

Noticias relacionadas

contador