• El 98% dels nous llocs de treball pertanyen al sector privat
  • L'interès del bo a 10 anys marca màxims de quatre anys
eeuu

L'economia dels EUA es va accelerar més del previst al mes de gener i ha provocat un augment de les tensions als mercats financers sobre la velocitat amb la qual la Reserva Federal (Fed) haurà de pujar els tipus d'interès en aquest 2018. Els analistes preveuen, almenys, tres moviments a l'alça i les dades econòmiques donen suport a aquesta tesi.

Els EUA va crear 200.000 llocs de treball durant el primer mes de l'any, 20.000 més del que s'havia estimat, alhora que els salaris per hora van créixer també amb major celeritat: tres dècimes més que el previst, fins al 2,9%, segons va publicar el Departament de Treball. A més, la taxa d'atur per al país nord-americà se situa al 4,1%, xifra que coincideix amb l’estimat i iguala el seu nivell per als últims dos mesos.

La xifra de població activa se situa als 161.115.000 de persones, 600.000 persones més que al mes de desembre. El nombre de nous llocs de treball va créixer en 40.000 persones respecte a l'últim mes de l'exercici de 2017, quan es van crear 160.000 llocs de treball. D'aquests 200.000, el 98% (196.000) es van crear al sector privat. Remarcable és el cas de la venda al detall, que creix un 15,4%, després d'una retallada del 25,6% durant el mes de desembre.

En relació a les dades salarials, la quantitat mitjana rebuda per hora als Estats Units es va situar als 26,74 dòlars, xifra que significa un creixement del 2,9% en comparació amb desembre, tres dècimes per sobre del consens. Aquest fet modificarà les previsions d'inflació, obligarà la Reserva Federal a revisar la seva política monetària per al 2018.

"El creixement dels salaris observat al gener podria obligar la Reserva Federal a respondre. Si aquests continuen pujant, podrien afectar els tipus d'interès", així ho afirmava Neel Kashkari, president de la Fed a Minneapolis durant una entrevista a la CNBC després de l'informe d'ocupació.

TENSIÓ ALS MERCATS

La reacció dels mercats de deute no s'ha fet esperar. El bo a deu anys dels EUA assisteix a un salt en la seva rendibilitat, fins al 2,82%, el nivell més alt des de mitjans de gener de 2014 i cada cop més a prop del 3% que alguns analistes consideren com una barrera que podria provocar tensions als mercats de deute. El dòlar, per la seva banda, ha deixat enrere la seva debilitat recent i l'euro cau un 0,5%, fins als 1,245 dòlars.

Noticias relacionadas

contador