• Durant aquesta jornada, també es publicarà la inflació de 2017 als EUA i les vendes al detall
  • El petroli Brent marca màxims des de desembre de 2014 a prop de 70 dòlars
cbstopwallstreet

Compres moderades a Wall Street, que al seu torn va tancar aquest dijous també amb pèrdues moderades del 0,1%. Els inversors es troben pendents de l'inici de la temporada de resultats del quart trimestre i de les dades d'inflació que es publicaran aquest divendres.

  • 38.489,57
  • -

Una de les notícies del dia és que l'Administració Estatal de Divises Estrangeres xinesa (SAFE per les sigles en anglès) ha qualificat com un cas de ‘fake news' o fonts errònies la informació segons la qual es plantejava "reduir o abandonar les seves compres de deute nord-americà". Aquesta notícia va provocar un fort repunt de la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys per sobre del 2,6% (aquest indicador es relaxa fins al 2,54%).

SAFE ha matisat que la Xina ha estat diversificant les seves reserves de divises per ajudar a salvaguardar la seguretat general dels actius en divises estrangeres i preservar i incrementar el seu valor. "És difícil saber les intencions de la Xina i si està disposada a fer front a un descens en el valor dels bons nord-americans retirant-se d'aquest mercat, ja que això perjudicaria el valor de la seva pròpia cartera", assenyalen des de Link Securities.

"En qualsevol cas, els dubtes referent a això podrien pressionar a curt termini la renda fixa nord-americana, amb un increment de les seves rendibilitats, així com el dòlar", afegeixen aquests experts. Recordem que, de fons, hi ha la intenció de l'Administració Trump de llançar una ofensiva comercial contra els productes xinesos, que consistirà en instaurar-los aranzels més elevats. Un dels riscos per a l'economia mundial el 2018, segons molts experts, és un augment del proteccionisme comercial.

VALORACIÓ ELEVADA DE WALL STREET

A nivell estratègic, els analistes de JP Morgan Asset Management consideren que és el moment adequat per començar a reduir l'exposició a la renda variable nord-americana. "Només les valoracions als Estats Units han pujat més que les previsions de beneficis", ha assenyalat Mike Bell, estrateg del banc, segons recull 'CNBC'.

En la seva opinió, "el gran risc és que es produeixi una acceleració de la inflació que provoqui un enduriment monetari gran del qual s'esperava de la Reserva Federal", ha comentat aquest expert. La seva previsió és que la Fed elevi els interessos tres o quatre vegades al llarg de l'exercici.

"El mercat pot aguantar fins i tot quatre pujades aquest any, però si la inflació s'accelera i obliga la Fed a tres o quatre pujades el 2019, això pot frenar l'economia i causar problemes al mercat, que pot començar a anticipar una recessió", ha afegit.

ECONOMIA I EMPRESES

En aquest sentit, les dades econòmiques més rellevants de la setmana als EUA es publicaran aquest divendres. Aquesta jornada, coneixerem l'evolució de les vendes al detall i de l'IPC de desembre i del conjunt de 2017. Les previsions apunten a una pujada de les vendes del 0,4% i a un repunt dels preus del 0,2%, fins al 2,1% en el conjunt de 2017. Malgrat que la inflació general tancarà l'any per sobre del 2%, la inflació subjacent, que exclou els aliments frescos i l'energia, repuntarà un 0,2% al desembre, fins a l'1,7% en taxa anual.

De moment, l'evolució dels preus als EUA es manté sota control, fet que garanteix un relleu tranquil al capdavant de la Reserva Federal (Fed). Janet Yellen esgota les seves últimes setmanes al capdavant del banc central, i cedirà el testimoni a Jerome Powell durant la reunió sobre política monetària que se celebrarà a finals de gener. Powell iniciarà la seva etapa com a nou president de la Fed el 3 de febrer, per la qual cosa no s'espera cap novetat durant l'última reunió de Yellen al capdavant de l'organisme.

Aquest dijous, les dades d'atur setmanal han estat mixtes. Les peticions inicials d'atur han pujat fins a 261.000, per sobre de la caiguda esperada fins a 245.000 des de les 250.000 de la setmana passada. Tot i que les peticions contínues han baixat fins a 1,86 milions, per sota dels 1.910.000 pronosticats.

A l'escena corporativa, els inversors segueixen pendents de l'inici de la temporada de resultats del quart trimestre als EUA. Divendres, serà el torn de dos dels bancs més grans del país, JP Morgan Chase i Wells Fargo. Els analistes volen saber sobretot quins són les seves previsions de cara a 2018 i com els afectarà la reforma fiscal impulsada per l'Administració Trump.

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,74%, fins a 1,2039 dòlars, després que s'hagi produït una de les sorpreses de la jornada. Segons les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu, el BCE s'ha plantejat canviar el missatge de la seva política monetària per ajustar gradualment el llenguatge en línia amb les millors perspectives de creixement i amb la seva "major confiança" que la inflació arribarà al objectiu de situar-se lleugerament inferior al 2% a mitjà termini.

A la pràctica, això significa que el BCE començarà a preparar el mercat per retirar les seves compres de deute i tornar a pujar els tipus d'interès fins i tot abans del que s'esperava, cosaque ha provocat la brusca apreciació de la divisa europea.

I al mercat de matèries primeres, el petroli segueix marcant màxims des de desembre de 2014. El cru Brent avança un 0,5%, fins a 69,40 dòlars, molt a prop ja de la resistència de 70 dòlars. Per la seva banda, el petroli West Texas avança un 0,4%, fins a 63,85 dòlars.

Noticias relacionadas

contador