trader-a-la-bourse-de-new-york-new-york-stock-exchange-wall-street

Wall Street es desploma més del 5% després del crash del petroli, producte de la guerra de preus entre Rússia i l'Aràbia Saudita amb l'OPEP pel mig. A més, la rendibilitat del Tresor a 10 anys cau per sota del 0,5% per primera vegada en la història. La volatilitat és tan elevada que la cotització de la Borsa de Nova York ha hagut de ser suspesa durant uns minuts, encara que ara cotitza amb normalitat. Recordem que pel canvi d'hora als EUA, el mercat americà ha obert a les 14 hora espanyola i tancarà a les 21 hores.

  • 38.503,69
  • -

"El petroli s'ha convertit en un problema més greu per al mercat que el coronavirus", asseveren els experts de Vital Knowledge. "Serà virtualment impossible rebotar per al S&P 500 si el Brent segueix enfonsat", adverteixen. Els casos de contagi superen ja els 109.000 a tot el món, i les morts superen les 3.800.

El petroli s'enfonsa aquest dilluns un 20% (ha arribat a caure un 30%), fins als 35 dòlars el barril, i registra la seva major caiguda des de la Guerra del Golf de 1991, després de la ruptura entre l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i la resta de grans productors i el temor al fet que es desencadeni una guerra de preus.

El dissabte, l'Aràbia Saudita va anunciar descomptes massius dels seus preus de venda oficials a l'abril, i s'estaria preparant per incrementar la seva producció per sobre de la marca dels 10 milions de barrils per dia, segons Reuters. Aquesta actuació s'interpreta com un atac directe contra Rússia, segons informa 'The Wall Street Journal'.

"L'estratègia saudita de xoc impulsarà als mercats petroliers cap a un període d'incertesa radical. El rebuig de Rússia era una cosa, però l'augment de la producció saudita n'és una altra de molt diferent", apunta Stephen Innes, cap d'estratègia de mercat de AxiCorp.

La Reserva Federal dels EUA (Fed) ha informat a través d'un comunicat aquest dilluns que injectarà un mínim de 150.000 milions de dòlars diaris als mercats financers, enfront dels 100.000 anteriors. A més, les operacions a dues setmanes passaran a tocar sostre als 45.000 milions de dòlars, enfront dels 20.000 milions de fins ara.

La rendibilitat del bo americà a 10 anys ha marcat un mínim històric al 0,45%, cosa que indicaria que el mercat espera una nova retallada de tipus de 50 punts bàsics a la reunió que l'organisme celebra el pròxim 18 de març.

L'or, popular actiu refugi, repunta un 0,4%, fins a 1.680 dòlars per unça, màxims de desembre de 2012; i tot apunta a que pot superar els 1.700 dòlars a curt termini. El coure és l'altra cara de la moneda, cotitzant a mínims de fa tres anys; és un termòmetre de l'activitat econòmica. A més, l'euro es revaloritza un 1,5% i es canvia a 1,1459 dòlars.

CRISI DEL CORONAVIRUS

El crash del petroli és conseqüència directa de la crisi causada per l'expansió del coronavirus. Els casos de contagi superen ja els 109.000 i, les morts superen les 3.800 a tot el món. Itàlia ha hagut d'aïllar 16 milions de persones i la incertesa és actualment molt elevada, la qual cosa està provocant l'enfonsament de les borses europees.

El coronavirus suposa un "xoc d'oferta i demanda simultani" difícil d'aturar, afirma John Velis, estrateg del Bank of Nova York Mellon. Aquesta inusual característica de la crisi actual és tal vegada la que més està afectant els mercats, que un principi van considerar transitori l'impacte econòmic del Covid-19.

Hi ha dos canals a través dels quals el Covid-19 tindrà un impacte en l'economia nord-americana. Una és a través de l'economia real, que inclou tant un component de demanda com d'oferta. D'una banda, l'impacte del virus sobre les cadenes de subministrament i l'activitat empresarial; i per un altre la resposta d'empreses i llars mitjançant una menor activitat productiva i de consum.

"Els xocs d'oferta i demanda són simultanis i difícils de separar, i no responen bé als ajustos de la política monetària", explica aquest analista. D'aquí provenen els enormes dubtes del mercat en aquests moments. L'altre canal és a través de les condicions financeres. Un enfonsament de les borses i condicions creditícies més estrictes perjudiquen el consum i la producció.

Els riscos de recessió global han augmentat. Com més temps el brot afecti l'activitat econòmica, major serà el xoc sobre la demanda i conduirà a una dinàmica recessiva. "En particular, una reculada sostinguda en el consum, juntament amb tancaments estesos de negocis, perjudicaria els guanys, generaria acomiadaments i afectaria el sentiment. Tals condicions podrien en última instància alimentar una dinàmica recessiva autosostenible", ha afirmat l'agència Moody's de manera molt pessimista.

Noticias relacionadas

contador