ibex portada bolsa mercados
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX ha acabat tancant amb lleugeres pèrdues del 0,3% aquest dijous i segueix sense aconseguir superar els 9.000 punts en una jornada durant la qual el selectiu espanyol s'ha vist llastat pel sector bancari, que ha tancat amb tots els seus valors en vermell a excepció de Sabadell (+1,1%), i les males notícies macroeconòmiques que arriben d’Alemanya i els Estats Units.

Els valors més alcistes de la sessió han estat Amadeus (+2,2%), Siemens Gamesa (+2,1%) i Indra (+1,8%), mentre que, a l'altre extrem del selectiu, els que han tingut el pitjor dia han estat Arcelor Mittal (-2,1%), IAG (-2,1%) i Ence (-2,1%). Entre les caigudes dels bancs han destacat les de Bankia (-1,7%) i BBVA (-1,4%).

La jornada ha produït poques notícies empresarials de rellevància, més enllà que els analistes de Berenberg sumin dubtes sobre Red Eléctrica (+0,3%) i Enagás (-0,8%) per la incertesa reguladora i hagin afirmat que "el mercat no descompta suficientment les perspectives més desafiants que enfronten Red Eléctrica i Enagás" a Espanya.

Per la resta, els inversors segueixen atents a Espanya la política. El president del Govern, Pedro Sánchez, anunciarà un avançament electoral aquest divendres. Caldrà veure com s'ho pren el mercat: si reacciona d'alguna manera o es manté impassible, com fins ara. Cal subratllar que cada vegada són més les empreses d'inversió internacionals que comencen a identificar Espanya com un problema actual per a Europa i també com un dels elements que estan pressionant a la baixa l'euro.

Signe mixt a les principals places europees, amb caigudes del 0,5% per al DAX i el FTSE MIB i lleugeres pujades per al CAC i el FTSE britànic, després que Wall Street marqués màxims dijous i Àsia hagi protagonitzat moviments mixtos i tebis aquesta matinada.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX ha tractat aquest dijous, sense èxit de moment, de saltar per sobre de la part superior del canal baixista de curt termini (resistència). Encara que si tenim en compte que la sobrevenda diària és important es podria dir que aquest s'ha col·locat per iniciar en breu un nou moviment de recuperació dels preus, amb objectiu en la resistència clau de la qual hem estat parlant temps enrere: els 9.260 punts", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"Com a suport, el més immediat el trobem en els mínims de la setmana passada, els 8.893 punts. Sense cap dubte, el tancament de demà (que també és setmanal) pot ser clau, sobretot un cop el mercat conegui la que serà la notícia del dia: l'anunci després del Consell de Ministres de l'avançament de les eleccions", conclou Rodríguez.

MALES DADES MACRO

El PIB de la Zona Euro augmenta a l'1,2% durant l'últim trimestre de 2018. A Alemanya, el PIB ha quedat al 0,0% enfront de l'estimació del 0,1% i la caiguda del 0,1% anterior. Els experts adverteixen del risc que la primera economia europea entri en recessió. "Si la potència europea caigués en recessió, podria renovar el tipus de temors de creixement global que van veure caure els mercats el desembre", avisen.

Als Estats Units, Wall Street cotitza en vermell a aquestes hores després de la publicació de la pitjor dada de vendes al detall des de setembre de 2009, just quan l'economia nord-americana començava a sortir de la recessió. Els analistes esperaven una pujada del 0,2%, però han patit una baixada de l'1,2%.

Més enllà de les dades macro, els analistes insisteixen aquest dijous en els mateixos temes: la guerra comercial i el Brexit. "El fet que Trump consideri ampliar el termini de la treva (ara fins a l'1 de març) en 60 dies ajudarà a millorar l'ambient a les converses entre el Secretari del Tresor, Steve Mnuchin, i el representant de Comerç, Robert Lighthizer, que se celebraran avui a Pequín", assenyala Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group. "S'estan fent progressos lents però aparentment constants en qüestions comercials, cosa que ha estat suficient per estabilitzar la confiança dels inversors", afegeix.

Mentrestant, la lliura està pujant abans d'una altra votació al Parlament britànic sobre el Brexit i després de caure a mínims de 1,284 durant l'anterior sessió. El Parlament continuarà assumint el control sobre el Brexit aquest dijous a través d'una nova ronda de debats i votacions d'esmenes. "L'esmena més important per a la lliura, l'eliminació de l'opció d'un Brexit sense acord, es retardaria fins al 27 de febrer. Els laboristes han promès el seu suport", explica Lawler.

A l'àmbit empresarial, múltiples companyies han publicat aquest dijous les seves xifres, entre les quals destaquen les de Credit Suisse. El banc ha comunicat un benefici net anual de 2.100 milions de francs suïssos el 2018 enfront de les pèrdues netes de 983 milions de francs suïssos el 2017, i Coca-Cola, que s'enfonsa a aquestes hores a la borsa després d'anunciar unes baixes expectatives per 2019.

Noticias relacionadas

contador