ep sede centralenagas 20181119183902
ENAGÁS - Archivo
13,90€
  • 0,12€
  • 0,87%

"El mercat no descompta suficientment les perspectives més desafiants que enfronten Red Eléctrica i Enagás" a Espanya. Els analistes de Berenberg ho tenen clar: les dues empreses de xarxes regulades no estan entre les seves favorites. Ocupen les dues últimes posicions entre les set companyies regulades a les quals donen seguiment i entre les que Italgas és la seva preferida.

  • 15,73€
  • 1,03%

La casa d'anàlisi té marcats tots dos títols amb recomanació 'vendre'. "Creiem que el rendiment d'Enagás representa una compensació escassa per a un negoci en declivi estructural amb dubtosa sostenibilitat a llarg termini", apunten els experts. En el cas de Red Eléctrica, considera que en haver estat el valor amb millor acompliment durant les dues últimes dècades, encara es veu així, però preveuen "un canvi radical marcat per la contracció en els beneficis i el final del creixement ininterromput del dividend enmig de la incertesa reguladora".

Segons els analistes, la clau està en qui fixarà els peatges que es paguen per la gestió de xarxes d'electricitat i gas. "Durant molt de temps, l'status quo ha estat un control governamental de la fixació de tarifes, amb la CNMC un costat ocupant un paper de 'pseudo-consultor'. Com a resultat, el marc regulador no tenia transparència i s'inclinava cap a l'apreciació dels costos estructurals de la companyia, amb regulació motivada en part pel desig d'aconseguir certs objectius polítics macro, com reduir el deute del sistema i contenir la factura energètica dels ciutadans", expliquen els analistes.

Però la pressió rebuda des de Brussel·les i l'agenda de reformes que ha posat sobre la taula la ministra Teresa Ribera han derivat en la decisió de tornar a un regulador independent la tasca de fixar els peatges, recorden. Segons l'opinió de Berenberg, la decisió del Govern de tornar a Competència la potestat de fixar els peatges sobre les xarxes d'electricitat i gas -una mesura aprovada pel Reial Decret a principis de gener i convalidada pel Congrés aquesta setmana-, implica "un important canvi en l'entorn regulador". Si bé, aporta transparència a un règim considerat opac i polititzat, apunta Berenberg, "posarà sobre la taula l’excessiva retribució de les xarxes espanyoles en relació amb els seus parells i les condicions de mercat".

Les seves estimacions apunten que aquestes companyies de serveis públics han obtingut un retorn del capital després d'impostos d'entre un 8% i 12%, per sobre del 6% dels seus parells europeus i del cost de capital al mercat.

RESULTATS I PLA ESTRATÈGIC

A causa d'aquests riscos, els analistes creuen que les cotitzacions de les dues companyies encara "han d’ajustar-se a la previsió d'un entorn regulador més rigorós". Però no tot és negatiu. Encara que les seves accions necessiten "un reset a la baixa", "un cop passi, creiem que el nou entorn regulador les deixarà en millor posició", apunten els analistes de Berenberg.

Tots dos títols cotitzen aquest dijous en vermell: Enagás amb una caiguda de 0,71%, fins als 25,04 euros; Red Eléctrica perd 0,20%, fins als 19,5 euros.

Les dues companyies encara han de presentar els seus resultats de 2018. La primera serà Red Eléctrica, el proper 20 de febrer. Aprofitarà la cita per presentar l'actualització del seu pla estratègic amb un horitzó 2020-2025, després de sis anys sense revisar-lo. Segons els analistes, la companyia que presideix Jordi Sevilla "decebrà el mercat" en les seves perspectives de beneficis i dividend cap al futur.

Enagás, per la seva banda, presentarà els seus resultats el dia 27 de febrer. Els experts esperen també que la gestora de la xarxa gasista actualitzi les seves previsions per als propers anys i aporti una mica de llum sobre les seves converses amb el Govern sobre les retribucions dels propers exercicis. Els preocupa, a més, "la falta d'oportunitats de creixement", sobretot després que les autoritats de Competència donessin per tancat al projecte de gasoducte.

Noticias relacionadas

contador