theresa may media scrum
Downing Street

La Cambra dels Comuns sotmet aquest dijous a debat diverses esmenes destinades al qual el Parlament ampliï el seu poder de decisió sobre el desenllaç del Brexit. A més, es votarà la petició de la primera ministra britànica, Theresa May, d'obtenir més temps per seguir negociant amb la Unió Europea (UE). No obstant això, la sessió d'avui s'ha convertit en un tràmit en traslladar al 27 de febrer la votació de la iniciativa parlamentària que eliminarà el divorci sense acord.

Aquest fet manté la lliura sota pressió, ja que la moneda no aconsegueix desempallegar-se del tot del risc que la separació entre Londres i Brussel·les es produeixi de forma caòtica. La divisa s'acosta als 1,28 dòlars, mínims d'un mes, després de l'altíssima volatilitat d'aquest dimecres, quan va cotitzar per sobre dels 1,2950 dòlars.

Així les coses, la votació més important de la jornada serà sobre la moció perquè May segueixi negociant concessions amb Brussel·les. El que se sotmet a l'aprovació de la càmera és la declaració de la primer del 12 de febrer, quan va assegurar que encara necessita "algun temps per completar aquest procés" de cara a obtenir un millor acord amb la UE, però ha insistit que intentarà que el Brexit es produeixi el 29 de març.

Les converses amb les institucions europees per aconseguir acords legalment vinculants sobre que el país no quedarà atrapat sine die en la salvaguarda de la frontera amb Irlanda del Nord (l'anomenat 'backstop') segueixen en marxa. La Cambra dels Comuns el gener va indicar que recolzaria el Tractat de Retirada vigent si es podien fer "arranjaments alternatius" sobre aquest tema.

L'estratègia de May per sortir amb la seva exploraria tres opcions: un límit de temps per al backstop, solucions per mantenir la frontera oberta i un mecanisme de sortida unilateral. Els analistes de MUFG Bank adverteixen que s'arrisca a una revolta dels 'tories', que consideren que "recolzar la seva posició també dona suport treure de l'equació l'amenaça que hi hagi un divorci sense acord".

Però no és l'única oposició que afrontarà la líder britànica, ja que s'enfronta a una major activitat parlamentària, amb diverses esmenes que se sotmeten a debat i que tenen com a objectiu canviar el curs de les negociacions actuals. No obstant això, indiquen aquests experts, les esmenes més significatives, que aborden l'eliminació de l'anomenat Brexit dur, es discutiran a finals de mes, "cosa que hauria de frenar la reacció de la lliura durant la sessió d'aquest dijous".

Noticias relacionadas

contador