ibex portada mercados bolsa
10.983,70
  • -44,10
  • -0,40%

L'IBEX ha tancat amb una petita pujada del 0,23% aquest dijous després de cedir gairebé tot el terreny avançat durant un matí en què ha arribat a aproximar-se als 9.200 punts. El punt d'inflexió per al selectiu espanyol ha estat l'anunci a mitja sessió del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que ha confirmat que no hi haurà canvis en la seva política monetària, almenys fins al març.

El valor més destacat de la sessió ha estat Mediaset Espanya que ha tancat amb una important alça del 5,8%, després de donar detalls sobre el seu pla per retribuir a l'accionista, amb una recompra d'accions per valor de 200 milions. L’han seguit CIE Automotive (+2,7%) i Repsol (+1,9%).

El principal perjudicat de la decisió de retardar la pujada de tipus del BCE ha estat el sector bancari, que després d'haver liderat aquest dimecres les alces del selectiu, s'ha situat avui com el seu principal llast, amb Sabadell (-2%) i Caixabank ( -1,8%) com els valors més baixistes. Bankia (-1,4%), Santander (-0,4%) i BBVA (-0,4%) han estat també entre els valors que més han perdut durant la sessió.

Bankinter ha estat l'excepció al sector que ha pujat un 1,4% i ha tancat entre els millors títols de l'índex després de publicar els seus resultats (l'entitat ha complert els seus objectius de 2018).

A més, també ha estat protagonista a l'IBEX IAG (+0,75%) després d'anunciar que no licitarà per Norwegian i que vendrà la seva participació del 3,93%. Les accions de l'aerolínia noruega s'han desplomat un 21%.

ANÀLISI TÈCNICA

"A mitja sessió, després de la reunió del BCE l'IBEX s'endinsava al terreny dels números vermells després d'acostar-se a l’important zona de resistència dels 9.260 punts, els màxims de novembre i de desembre. Al mateix temps els títols de Banc Santander es giraven també a la baixa després d'atacar (de moment sense èxit) l’important resistència dels 4,40-4,45 euros", explica l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez.

"Cosa que vol dir que ara sí que tenim l’IBEX a molts dels pesos pesants a les portes de resistències molt importants. I demà divendres estarem atents al tancament de l’espelma setmanal, sobretot per la possibilitat que pogués tancar per sobre dels 9.265 punts. Quant als índexs europeus, aquests també es troben en disposició de continuar rebotant, sempre que es respectin els suports de curt termini que els futurs del DAX i l'Euro Stoxx 50 presenten als 11.000 i als 3.080 punts respectivament" , afegeix Rodríguez.

EL BCE MANTÉ TIPUS

La jornada ha estat marcada per la primera decisió de política monetària del BCE després que el desembre finalitzés el seu programa de compres d'actius. Tal com esperava el mercat, durant la reunió de gener, no hi ha hagut canvis en les taxes d'interès, cosa que ha fet que les borses europees hagin minimitzat les alces, encara que més moderadament que l'IBEX. El CAC ha pujat un 0,7%, el DAX, un 0,5% i l'FTSE 100 s’ha deixat un 0,2% al tancament.

Tot això després que Wall Street finalitzés la passada sessió amb lleugeres alces i que a Àsia els moviments hagin estat també moderats.

A més, els inversors estan molt pendents, al pla geopolític, del que està passant a Veneçuela, amb l’'autoproclamació' de Juan Guaidó com a president del país. Les últimes dades parlen de 16 morts i 218 ferits pels disturbis. El mercat sembla haver rebut de bon grat el desafiament del líder opositor, tant el de bons com la borsa. El deute sobirà veneçolana està atraient els inversors, que s'han llançat a comprar bons davant l'expectativa de la caiguda del règim de Nicolás Maduro. L'Índex de la Borsa de Caracas va pujar durant la passada sessió un 3% després de caure més d'un 2% dilluns i dimarts, respectivament.

Pel que fa a les dades macro de la jornada, el PMI compost de la Zona Euro, elaborat per la consultora Markit, va caure de 51,1 el desembre a 50,7 el gener, el seu nivell més baix des de juliol de 2013.

Noticias relacionadas

contador