• La plataforma d'operacions Kraken pateix un error als seus sistemes que alimenta la preocupació entre els inversors
bitcoin 20180111091017

Les monedes virtuals s'han tornat a girar a la baixa. Després que ral·li d'alleujament que havia impulsat els preus dels gairebé 1.600 tokens i monedes virtuals durant els últims dies comencés a perdre empenta, el bitcoin i les monedes alternatives tornen a tenyir-se de vermell intens aquest dijous, quan la de Satoshi Nakamoto perd els 7.000 dòlars en gairebé totes les cases de canvi i apunta cap als recents mínims als 6.500 dòlars.

  • 63.576,86$
  • 0,54%

El declivi és encara més significatiu en la resta de monedes virtuals amb caigudes d'entre un 5% i un 10% a l’ethereum, el ripple, el bitcoin cash i el litecoin. La moneda de la cadena de blocs de contractes intel·ligents cedeix per sota dels 380 dòlars, mentre que la de la Ripple Network perd els 0,50 dòlars i el bitcoin cash fa el mateix amb els 650 dòlars. La divisa virtual de Charlie Lee, per la seva banda, s’emporta la pitjor part i cau fins als 118 dòlars. El nou declivi ha esborrat gairebé 30.000 milions en la capitalització total del mercat que es manté per sobre dels 250.000 milions de dòlars.

L'optimisme d'alguns analistes i inversors, com Tom Lee de Fundstrat Global Advisors, que aposten que el bitcoin es canviï de mans per sobre del seu màxim històric als 20.000 dòlars cap a mitjans d'any, contrasta amb l'advertiment de Jani Ziedins, que escriu en Cracked Market que abans que es doni qualsevol rebot important, la més operada de les monedes virtuals farà fallida amb ganes al mínim de febrer als 6.000 dòlars. Quan això es produeixi, "es dispararà una onada de vendes que portarà el preu fins als 4.000 dòlars", assegura Ziedins.

D'altra banda, la indecisió del mercat de les últimes jornades persisteix, cosa que manté els inversors en un panorama incert en el qual no està clar què vindrà després. No obstant això, des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, insisteix que mentre no es trenquin els mínims anuals, hi ha possibilitats que la monedes virtuals busqui la part alta del canal en què es troba immers, als 11.800 dòlars.

Però la pressió venedora persisteix, més després que la passada matinada, una de les majors plataformes d'intercanvi d'EUA, Kraken, hagi patit un error als seus sistemes. Durant el primer trimestre de l'any, ha estat la desconfiança en les infraestructures de les borses de monedes virtuals, que han patit reiterats atacs, junts amb la pressió reguladora i la prohibició de la publicitat d’actius virtuals als gegants d'Internet i xarxes socials, cosa que ha malmès la gana en aquest mercat.

PRIMER TRIMESTE

La més negociada de les monedes de xifrat s'ha deixat un 50% durant els tres primers mesos de 2018, un daltabaix només superat per l'exercici durant el tercer trimestre de 2011. En aquell moment va perdre un 68% del seu valor, des dels 16,1 dòlars, fins als 5,14 dòlars.

A més, en termes històrics, la caiguda entre gener i març confirma el que ja es pot considerar un patró en la fluctuació de la reina de les monedes virtuals: des de 2013, pràcticament mai ha tancat un primer trimestre en positiu. L'excepció n’és 2017, quan va rubricar el període amb un avanç de l’11,52%.

Els experts apunten també que durant les últimes 10 setmanes el comportament del bitcoin ha canviat i s'ha deixat notar una correlació entre les borses mundials i la moneda virtual. El que allunya la moneda virtual del paper d'actiu refugi que va exercir durant diverses crisis geopolítiques el 2017 i el situa clarament entre els actius considerats de risc, de manera que es dilueix la teoria que podria arribar a substituir l'or en el seu paper de 'safe-haven'.

Amb això en ment, és poc probable que el mercat de les monedes virtuals torni a les seves pujades estratosfèriques, llevat que es normalitzi la situació als parquets mundials, que estan vivint bona dosi de volatilitat durant les últimes setmanes.

Noticias relacionadas

contador