• El petroli ha superat els 65 dòlars però s'ha girat a la baixa
  • Els bancs centrals seran protagonistes durant els propers dies
ep presidente bankia jose ignacio goirigolzarri

L'IBEX 35 s'ha desmarcat de la resta de borses europees i ha tancat la sessió amb pèrdues del 0,18%, fins a 10.288,30 punts. Per contra, la resta de grans borses del Vell Continent han acabat la sessió amb guanys moderats. Tot això a l'espera que la Reserva Federal (dimecres) i el Banc Central Europeu (dijous) actualitzin la seva política monetària.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Amb tot, el protagonista d'aquest dimarts té nom propi i no és altre que Bankia (-2,4%). El Govern va anunciar ahir a la nit la col·locació d'un 7% de l'entitat. Aquest matí s'ha donat a conèixer que s'ha fet a un preu per acció de 4,06 euros, fet que suposa un descompte del 2,7% respecte al preu de tancament d'aquest dilluns. El total de la venda ha ascendit a 818 milions, xifra que ha generat 119 milions d'euros en minusvalideses. Després d'aquesta operació, l'Estat hi redueix la seva participació des del 67,63% fins al 60,63%.

A més, de Bankia, el principal llast per a l'IBEX ha estat Inditex (-1,24%). La matriu de Zara presenta resultats aquest dimecres i els seus números seran revisats amb especial atenció per tres símptomes: les elevades temperatures a la tardor de 2017, l'impacte de l'efecte divisa i la inestabilitat política a Espanya. Altres valors baixistes de l'IBEX han estat Meliá Hotels (-1,35%) i CaixaBank (-1,26%). A més, BBVA ha cedit un 0,11%. Al Mercat Continu, Service Point ha baixat un 4,78%, seguit d'eDreams (-4,37%) i Ezentis (-3,94%).

Al costat positiu de l'índex, Indra ha estat el valor més alcista després de les seves últimes caigudes, amb una pujada del 2,85%, seguit de Grifols (+1,23%) i Aena (+1,19%). Entre els 'blue chips', Repsol ha avançat un 0,2% i Santander, un 0,82%. Al Mercat Continu, Almirall (+3,88%), Codere (+3,62%) i Pescanova (+3,42%) han estat els valors més rendibles.

DADES DEL DIA

Pel que fa a dades del dia, l'agenda ha portat aquest dimarts diverses referències d'interès. Al Regne Unit s'ha publicat l'IPC de novembre, que ha pujat un 3,1%, de manera que s'encadenen quatre mesos de pujades. A més, també s'ha conegut a Alemanya el ZEW de desembre, que ha informat que la confiança inversora resisteix, per ara, a la incertesa política.

A Espanya, la compravenda d'habitatges ha pujat un 16% durant el tercer trimestre respecte al mateix període de l'any passat, fins a 121.561 cases. Es tracta de la dada més elevada des de 2008. En el còmput global dels últims dotze mesos, les transaccions immobiliàries van ascendir fins a un total de 515.643, un increment del 15,8% respecte a l'any anterior.

Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent ha marcat nous màxims anuals per sobre de 65 dòlars després del tancament d'un oleoducte al Mar del Nord, que ha causat una reducció significativa del subministrament al mercat. No obstant això, al tancament dels mercats europeus, el cru Brent s'ha capgirat i cau un 1%, fins a 64,05 dòlars. Al mercat de divises, l'euro cau un 0,4%, fins a 1,1724 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha repuntat un 3%, fins a l’1,46%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Segona sessió de lleugeres caigudes a l'IBEX 35 que en realitat no signifiquen res. En principi, sembla que el buit alcista de la sessió de divendres passat pot funcionar de suport perquè des d'aquí intenti reestructurar-se de nou a l'alça amb l'únic objectiu d'acostar-nos a la resistències de veritat: els màxims de novembre als 10.600 punts", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Però és que tancar aquest buit alcista als 10.262 punts tampoc canviaria molt l'escenari, ja que podria buscar la zona de suport que presenta als 10.200 punts, la base del canal alcista en què es troba encaixat l'índex des dels mínims de novembre", afegeix aquest expert.

"En qualsevol cas, i com estem comentant sessions/setmanes enrere, només per sobre dels 10.600 punts tindrem un abans i un després en l'IBEX 35 en termes de mitjà termini. Mentrestant, només tenim estrets moviments erràtics a l'alça i a la baixa dins d'un índex que està degotant a la baixa des de fa vuit mesos", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador