brokermiedo
10.729,50
  • -35,50
  • -0,33%

L'IBEX comença la setmana en vermell. El selectiu espanyol ha cedit aquest dilluns un 0,67%, fins als 9.558 punts, arrossegat com la resta d'índexs europeus pel resultat electoral a Mèxic i la possible pèrdua de lideratge d'Angela Merkel a Alemanya. No obstant això, el selectiu espanyol ha tancat lluny del seu mínim intradia, situat als 9.443,50 punts.

I és que l'arrencada de la setmana ha deparat més incerteses per als mercats. D'una banda, a Mèxic, tal com anticipaven les enquestes, el candidat d'esquerres, Andrés Manuel López Obrador, ha guanyat les eleccions. De l'altra, la jornada ha deparat una crisi política a Alemanya que s'està materialitzant de forma clara i que té Angela Merkel 'contra les cordes'. El seu partit s'ha reunit des de primera hora per tractar d'atallar l'amenaça de dimissió del ministre de l'Interior, de la CSU, en absolut d'acord amb l'acord sobre immigració al qual va arribar Merkel a Brussel·les la setmana passada. Després de vuit hores de reunió, Horst Seehofer ha deixat en l'aire la seva dimissió.

CAIGUDES GENERALITZADES A EUROPA

Amb tot, i de tornada a l'IBEX 35, Siemens Gamesa (-2,13%) ha estat el 'fanalet vermell' de la sessió. L'ha seguit BBVA (-2,11%), i és que l'entitat basca és la cotitzada de l'índex nacional més exposada a Mèxic (és el seu principal mercat, amb el 27,5% dels seus ingressos). Els dos els han seguit en les pèrdues Aena (-1,96%) i Mediaset España (-1,94%).

En canvi, els valors que més s'han revalorat aquest dilluns han estat la cadena de supermercats DIA (+2,93%), la 'nouvinguda' CIE Automotive (+1,34%), i l'energètica Endesa (+0,95%). Pel que fa als grans valors del selectiu nacional (o 'blue chips'), només Inditex ha aconseguit acabar en positiu la jornada, tot i que per poc. De fet, Banc Santander i Telefónica han marcat nous mínims anuals.

ALTRES BORSES I MACROECONOMIA

Així doncs, Mèxic i Alemanya s'han convertit en dos fronts clarament oberts que han portat les borses europees a viure una jornada complicada aquest dilluns, amb caigudes del 0,6% de mitjana.

A Àsia també s'ha vist un domini clar dels números vermells aquesta matinada. El Nikkei ha augmentat les pèrdues a última hora i ha tancat amb caigudes de ni més ni menys que el 2,21%. I és que a tot això cal sumar-hi que aquest divendres entrarien en vigor els aranzels dels Estats Units sobre la Xina.

"S'acosta una setmana plena d'esdeveniments que culminarà amb la introducció dels aranzels dels Estats Units a la Xina i l'informe d'ocupació dels Estats Units divendres", assenyalen els experts de Danske Bank.

L'entrada en vigor dels aranzels dels Estats Units sobre la Xina fa augurar represàlies per part de Pequín i l'arrencada d'una guerra comercial en tota regla. A més, segons Financial Times, la Unió Europea ha amenaçat amb imposar nous aranzels als Estats Units com a forma de represàlia i per valor de 300.000 milions de dòlars si Donald Trump segueix endavant amb els aranzels sobre automòbils europeus. La Casa Blanca ha preparat un projecte de llei que li permetria augmentar unilateralment les tarifes sense l'aprovació del Congrés, segons informa Axios. A Wall Street també predominen aquest dilluns les pèrdues, de més del 0,3% de mitjana en els seus tres principals índexs.

Per la resta, pel que fa a dades macro de la jornada, la indústria de la zona euro segueix patint el juny, amb caigudes al PMI manufacturer fins al 54,9 des del 55 previ. A més, l'atur de la zona euro es manté estable al 8,4% al maig.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, recorda que aquest dilluns s'han registrat nous mínims anuals de Telefónica i de Santander. "BBVA està aguantant el tipus millor que l'entitat càntabra durant les últimes sessions, o almenys de moment no ha posat a prova el suport dels mínims anuals, els 5,783 euros", afirma l'expert. "I ja sabem per experiències que BBVA acostuma a funcionar bastant bé com a títol avançat de l'IBEX. Se’m fa estrany que l'IBEX caigui amb força si BBVA no confirma els nous mínims anuals de Santander. Aquí tenim una petita divergència que cal vigilar a molt curt termini", afegeix.

"Quant a l’IBEX podem dir que els mínims d'aquest dilluns han trobat suport, al tick, en què pot ser la base del triangle en què es troba encaixat el preu durant els últims mesos. Però per tenir un primer senyal de fortalesa necessitem que l'índex anul·li (o el que és el mateix tancament) el buit baixista amb el qual hem començat la setmana, als 9.623 punts", indica l'analista tècnic. I, en la seva opinió, "qualsevol possibilitat de recuperació passa perquè aquest buit es tanqui. Pel costat de les resistències, la més immediata la trobem als 9.985 punts, els màxims de juny".

Noticias relacionadas

contador