• La majoria al Congrés fa témer una agenda legislativa dràstica
peso mexicano

El ral·li que el peso mexicà va protagonitzar a l'avantsala dels importants comicis de l'1 de juliol no s'ha prolongat aquest dilluns, després de conèixer la victòria d'Andrés Manuel López Obrador, l'aliança d'esquerres del qual s'ha fet amb més del 50% del Congrés. La divisa asteca cau un 0,4% després de moure en un rang d'un 2% de màxims a mínims de la sessió.

Divendres la moneda va arribar a apreciar-se fins a màxims d'un mes contra el dòlar, als 19,50 pesos, animada per les compres que havien impulsat el seu preu en l'avantsala de la jornada electoral. No obstant això, aquest dilluns ha tornat a depreciar-se més enllà dels 20,10 pesos per cada 'bitllet verd', des d'on tracta d’estabilitzar-se per sota d'aquest nivell, a causa de la incertesa que s'obre al país per la seva majoria a la cambra de diputats i al Senat mexicans.

A la cambra baixa, el Moviment Regeneració Nacional (Moreno) ha obtingut un mínim de 127 escons, mentre que els seus aliats, que conformen l'aliança Junts Farem Història, s'han fet amb un mínim de 65 diputats, xifra que proporcionaria a l'aliança uns 290 seients dels 500 escons que formen l'hemicicle, segons ha informat el diari local El Universal. Al Senat, hi ha assolit un mínim de 48 senadors.

El Partit del Treball (PT) s'hauria fet amb entre 3 i 7 escons i Trobada Social amb un mínim de 5 i un màxim de 9 seients. Això permetria a l'aliança fer-se amb una bancada de màxim 90 senadors d'un total de 128.

Aquest percentatge ha de facilitar a López Obrador impulsar una reforma legislativa que deixés de banda l'ortodòxia econòmica amb la qual s'ha vestit últimament i "encoratjar un programa menys favorable per al mercat", subratllen els experts de TD Securities. Adverteixen també aquests analistes que podria arribar a tractar d'establir una reforma de la Constitució.

"Els mercats estan de nou en guàrdia davant un possible deteriorament en l'acceptació de la inversió estrangera i la independència del banc central (Banxico)". Per ara cap de les dues estan en un risc alt, tot i que avisen que "el perill no s'ha descartat del tot".

Noticias relacionadas

contador