ibex portada mercados bolsa
11.109,70
  • -44,90
  • -0,40%

Els bancs segueixen llastrant l'IBEX 35. CaixaBank i Sabadell s'han enfonsat després de publicar resultats i també han baixat Bankia, Santander i Bankinter. Tot i que el selectiu espanyol (-0,41%, fins als 9.019,40 punts) ha aguantat per la mínima els 9.000 punts i ha recuperat terreny després de marcar un mínim intradia als 8.942 enters. L'índex va tancar el mes de gener amb un repunt del 6%, en el seu millor inici d'any des de 2011. No obstant això, durant la setmana ha baixat un 1,8% i ha trencat la seva ratxa de quatre setmanes consecutives a l'alça. En qualsevol cas, segons l’anàlisi tècnica les sensacions no són dolentes.

BBVA (+0,52%) ha guanyat un 51,3% més el 2018, beneficiat per la venda de la seva filial a Xile i malgrat la mala evolució del seu negoci a Turquia i Amèrica del Sud (especialment a Argentina, a causa de la hiperinflació). El nou president del banc, Carlos Torres, ha assegurat que el seu antecessor, Francisco González (FG), "no sabia res de les irregularitats de les quals es parla a les notícies" sobre els suposats contractes amb Villarejo.

Pel que fa a CaixaBank, (-7,22%) el seu benefici ha augmentat un 18% el 2018 però ha decebut durant el quart trimestre, mentre que el de Sabadell (-9,09%) ha caigut un 54,2% pels problemes de TSB. Les accions de Sabadell han marcat mínims històrics.

En positiu, els valors més alcistes de l'IBEX han estat Siemens Gamesa (+6,06%), Técnicas Reunidas (+4,97%) i Arcelor Mittal (+3,67%). També Inditex (+0,66%) ha limitat les pèrdues del selectiu. Fora d'Espanya, Deutsche Bank (-0,4%) ha comunicat un benefici net de 267 milions el 2018, enfront de les pèrdues de 751 milions registrades el 2017.

OPTIMISME ENTRE XINA I ELS EUA

A nivell global, els inversors es queden amb aquest "optimisme" de les últimes negociacions entre la Xina i els EUA. Donald Trump, president nord-americà, ha assenyalat que a mitjans de mes tornaran a reunir-se. De moment, les sensacions són positives. La Xina també és protagonista avui per les dades macro conegudes allà.

El gegant asiàtic ha publicat l'índex de gestors de compra del sector de les manufactures, el PMI manufactures que elabora la consultora Caixin, que apunta a una major contracció el gener de l'activitat en aquest sector.

BON INFORME D'OCUPACIÓ

Pel que fa a la resta, aquest divendres s'ha publicat als Estats Units l'informe d'ocupació del mes de gener. Un informe que ha sorprès molt gratament a Wall Street, ja que ha mostrat una creació d'ocupació molt superior al que s'esperava.

La pujada de la taxa d'atur fins al 4% des del 3,9% és temporal, asseguren els experts, ja que es deu al tancament del govern durant el mes de gener i a un factor positiu, com l'augment de la taxa de participació al mercat laboral. A més, les nul·les pressions inflacionistes sobre els salaris reforcen el canvi d'enfocament confirmat aquesta setmana per la Fed cap a una política monetària menys agressiva.

Pel que fa a altres dades macro de la jornada, avui es publiquen els PMI manufacturers a Europa i també als Estats Units. A Espanya, el PMI va augmentar al 52,4 el gener des del 51,1 de desembre. A la Zona Euro, el PMI es va situar en el primer mes de l'any en 50,5, per sota del nivell de 51,4 registrat el desembre. A més, també s'ha conegut l'IPC de la Zona Euro, que es va moderar a l'1,4% el gener.

En altres mercats, el petroli Brent puja un 2%, fins als 62,12 dòlars. I l'euro s'aprecia un 0,24% en l'encreuament contra el dòlar, fins als 1,1476 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta suaument fins a l’1,23%, mentre la prima de risc espanyola baixa lleugerament fins a 106 punts.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Les caigudes de l'IBEX aquest divendres l'han portat a marcar mínim intradia als 8.942 punts, i ha omplert així (parcialment) el buit alcista al qual hem fet referència durant les últimes sessions dels 8.910 punts. I aquí sembla haver entrat diners al rescat del índex. Amb tot, les caigudes dels últims dies encaixen absolutament dins dels paràmetres normals", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Però el realment interessant és que si després de la fase correctiva en curs els preus són capaços de reestructurar-se a l'alça i amb això superar la resistència dels 9.260 punts, llavors tindrem una més que interessant figura de volta a l'IBEX. Una cosa que estem esperant fa molt de temps que es produeixi. Però no ens avancem als esdeveniments perquè, de moment, no tenim res", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador