trump china portada guerra comercial

La delegació xinesa per a les discussions comercials amb els Estats Units ha assegurat aquest dijous que l'última ronda de converses ha estat "fructífera" i ha afegit que s'han fet "importants avanços", segons ha informat l'agència de notícies Xinhua.

L'agència estatal xinesa ha afirmat que la delegació ha assenyalat en una declaració que les dues parts han sostingut discussions "franques, específiques i fructíferes" durant les quals s'han fet "importants avenços" i han acordat reduir el desequilibri al comerç.

"Les parts van acordar que prendran mesures eficaces per reduir el desequilibri comercial, la Xina augmentarà activament les importacions de productes agrícoles, recursos energètics, béns industrials i serveis dels Estats Units", ha afegit.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha informat al viceprimer ministre xinès, Liu He, que una delegació nord-americana viatjarà a la Xina a mitjans de febrer per a una nova ronda de converses.

La delegació estaria dirigida pel representant comercial dels Estats Units, Robert Lighthizer, i el secretari del Tresor, Steven Mnuchin.

Unes hores abans, Trump havia afirmat que el seu homòleg xinès, Xi Jinping, li havia traslladat que espera que les dues parts es puguin trobar a mig camí per aconseguir un acord comercial abans de la data límit de l'1 de març.

El mandatari ha llegit una carta signada per Xi durant una reunió a la Casa Blanca amb Liu que es troba a Washington per buscar un pacte que rebaixi les tensions comercials entre les dues economies més grans del món.

Les converses s'han dut a terme dos dies després que els Estats Units acusés la companyia xinesa de telecomunicacions Huawei i la seva directora financera, Meng Wanzhou, de conspirar per violar les sancions nord-americanes contra l'Iran en fer negocis a través d'una subsidiària que va tractar de amagar.

Meng va ser detinguda al Canadà el passat 1 de desembre a petició dels Estats Units, que busca que sigui extradida.

Washington vol protegir els drets de propietat intel·lectual nord-americà i posar fi a polítiques que, segons els Estats Units, diuen que obliguen les seves empreses a transferir tecnologia a les empreses xineses.

Trump ha amenaçat amb augmentar els aranzels, a un 25 per cent des d'un 10 per cent a partir del 2 de març, a importacions de béns valorats en 200.000 milions de dòlars si no s'arriba a un acord. També ha amenaçat amb aplicar noves tarifes a la resta de productes xinesos enviats als Estats Units.

Per la seva banda, la Xina ha pres represàlies i va establir els seus propis aranzels, però se’n va suspendre alguns i està permetent algunes compres de soja nord-americana mentre es desenvolupen les converses.

Noticias relacionadas

contador