• Repsol ha estat un dels grans llasts per al selectiu espanyol
  • Les paraules de Trump sobre la Xina i Corea no han agradat al mercat
ep ibex protagonizatercera mayor subida anual
EUROPA PRESS - Archivo

L'IBEX 35 ha aconseguit reduir les seves pèrdues fins a l’1,12% i ha recuperat per la mínima el nivell psicològic de 10.000 punts (10.025 punts), després de marcar un mínim intradia als 9.957 punts. Les pèrdues han estat generalitzades en totes les borses europees.

  • 11.087,40
  • -0,60%

Wall Street va tancar la passada sessió en negatiu (Dow Jones: -0,71%; S&P: -0,31%; Nasdaq: -0,21%) després de les 'múltiples' declaracions de Donald Trump. El president dels Estats Units va dir aquest dimarts moltes coses, com ara no estar satisfet amb les recents converses entre els Estats Units i la Xina.

També va revelar un pla per multar la xinesa ZTE quan fa res va mostrar la seva intenció d'arribar a un acord per no sancionar la multinacional de comunicacions. A més, Trump es va referir a la trobada amb Kim Jong-un, el líder nord-coreà, previst per al 12 de juny, i va dir que hi ha la possibilitat que no se celebri en aquesta data com està programat.

En aquest escenari, la Borsa de Nova York registra caigudes moderades aquest dimecres a l'espera de la publicació de les actes de l'última reunió de la Fed. Els inversors esperen que confirmin definitivament l'esperada pujada de tipus d'interès prevista per al mes de juny , que seria la segona de l'any. El debat se centra ara en si hi haurà tres o quatre pujades al llarg de 2018.

EMPRESES

Dins de l'IBEX, les empreses més baixistes han estat ArcelorMittal, que ha perdut un 4,61%, i Repsol (-4,37%). La petroliera havia estat durant les últimes setmanes un dels valors més alcistes a causa de les fortes pujades del petroli, però aquesta jornada ha patit un dur correctiu per part dels inversors.

Els títols de Repsol han arribat a caure un 6% durant els primers minuts de cotització, i encara que posteriorment s'han recuperat, han registrat una forta pressió venedora. El seu valor de mercat s'ha reduït en més de 1.000 milions d'euros durant una sola jornada i la caiguda del petroli Brent (-0,7%, fins als 78,97 dòlars) no és suficient per explicar aquest fort càstig borsari.

A més, Acciona ha caigut un 2,27% i BBVA, de nou afectat per la depreciació de la lira turca, ha perdut un 2,24%. L'aerolínia IAG ha cedit un 2,15%, seguida de Mapfre (-1,9%), Banc Santander (-1,86%) i Bankia (-1,8%). Per la seva banda, Iberdrola (-0,98%) i Telefónica (-0,72%) també han registrat una jornada baixista.

En positiu, molt pocs valors. Tan sols Grífols (+0,91%), Técnicas Reunidas (+0,68%), Inditex (+0,55%), Red Eléctrica (+0,35%), Viscofan (+0,17%) i Amadeus (+0,03%).

Al Mercat Continu, el gran protagonista positiu ha estat Duro Felguera, que s'ha disparat gairebé un 20% després d'haver aconseguit el suport de tots els bancs pel seu pla de reestructuració financera. A més, Solaria ha avançat gairebé un 6%, Clínica Baviera, a prop del 5% i Azkoyen i Adolfo Domínguez més del 3%. En negatiu, Prisa ha baixat més del 4%.

ITÀLIA SEGUEIX PREOCUPANT

Pel que fa a la resta, els experts tornen a posar l'accent aquest dimecres a Itàlia. "El drama polític a Itàlia continua", assenyalen els analistes de Danske Bank al seu informe diari. El president de la república, Sergio Matterella, podria anunciar la seva decisió sobre Giuseppe Conte, el candidat a primer ministre, aquest mateix dimecres o demà dijous. El problema és que les ombres planen sobre Conte després de saber que podria haver engreixat el seu currículum.

Fins i tot s'especula que Luigi Di Maio, líder del Moviment 5 Estrelles, podria ser finalment el primer ministre d'Itàlia. També s'especula amb el nom del ministre de Finances, i s'apunta Paolo Savona, un economista i executiu que ha demanat reiteradament al Govern italià que planifiqui una possible sortida de l'euro. "El nomenament de Savona pot fer saltar les alarmes a Brussel·les i no farà res per millorar el sentiment actual del mercat", assenyalen els experts de Danske.

En aquest escenari, la prima de risc d'Espanya ha repuntat un 4%, fins als 93,60 punts, mentre la prima de risc d'Itàlia ha pujat més del 7%, fins a 190 punts. Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,61%, fins als 1,1708 dòlars, després d'haver marcat un nou mínim anual als 1,1687 dòlars.

A més, avui s'han publicat els PMI serveis, manufacturer i compost d'Europa. El PMI compost de la Zona Euro de maig ha marcat mínims de 18 mesos i ha posat en dubte la recuperació econòmica. A més, l'IPC del Regne Unit ha continuat caient fins al 2,4% a l'abril. Als EUA, tant el PMI serveis com el PMI manufacturer de maig han superat les previsions.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Tot i les importants caigudes aquest dimecres podem dir que aquestes tanquen relativament lluny dels mínims del dia. El mínim de la sessió s'ha marcat als 9.957 punts. Si recordeu, dies enrere hem comentat que no s'observaven suports importants fins a la zona dels 9.940-9.950 punts, abans resistència. Per tant, es pot concloure que els diners han entrat des dels primers nivells de suport de veritat", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"En qualsevol cas, convé seguir sent cauts, ja que els nostres veïns europeus semblen haver entrat, després d'un ral·li del 12% i de recuperar els màxims anuals, en fase de reacció. O el que és el mateix, es donen les condicions per pensar que hem entrat en un període correctiu de curt termini que, simplement, ajusti/dreni els excessos de les importants pujades acumulades des de finals de març", afegeix aquest expert.

"En produir-se, està per veure com serà capaç d'aguantar l'IBEX aquesta fase. Doncs ens ha demostrat en multitud d'ocasions que quan venen mal dades solem fer-ho pitjor que la resta. En qualsevol cas, el preu mana. I aquest ens ha mostrat aquest dimecres que ha entrat després d'atacar la primera zona de suports importants", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador