erdogan-souhaite-donner-la-nationalite-a-des-syriens-qualifies

Nou ensorrament de la lira turca. Mentre la resta de monedes emergents que es mantenen sota el focus dels inversors han posat terra pel mig amb els seus recents mínims, la moneda de Turquia segueix fortament afeblida a un mes de les eleccions presidencials al país. Aquesta matinada, ha seguit amb el seu declivi fins a les 4,8450 unitats per dòlar, després de les advertències de l'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's sobre les finances del país.

L'entitat, que va rebaixar el ràting del deute del país presidit per Recep Tayyip Erdogan fins al graó de BB- (bo escombraries) a inicis del mes, ha donat la veu d'alarma sobre el deteriorament fiscal de Turquia. Segons publica Reuters, S&P creu que es poden deteriorar ràpidament si les autoritats no frenen la pressió canviària.

La moneda ha perdut un 18% del seu valor aquest any, un 12%, des d'inicis de maig. Contra l'euro, la lira es canvia a més de 5,60 unitats, fortament depreciada per les preocupacions dels inversors sobre els plans d'Erdogan per reforçar el seu control sobre la política monetària.

La moneda es dessagna també contra el ien, fins al canvi mai vist de 23 iens per cada lira, enmig de rumors al mercat que els inversors minoristes japonesos van vendre les seves lires a mesura que les ordres de prou pèrdues es van veure afectades. El ien tendeix a augmentar en temps de turbulència als mercats, ja que el Japó és major creditor del món i els operadors tendeixen a assumir que els inversors japonesos repatriaran fons en temps de crisi.

MESURES URGENTS

"La preocupació és que la situació de la balança de pagaments empitjori i que realment comenci a colpejar el creixement, les finances i els bancs", afirmen des d’S&P. En declaracions a Reuters, l'agència de qualificació ha avisat que l'increment dels preus del petroli no està afectant la gasolina, de manera que el Govern turc tampoc està obtenint els ingressos esperats. A més, els préstecs en dòlars cada vegada s'encareixen més a causa de la caiguda de la moneda.

No obstant això, segons el parer de l'entitat, Turquia compta amb suficients mecanismes per posar fre i superar l'actual situació, de manera que urgeix les autoritats a prendre mesures urgents i decisives, començant pel mateix Banc Central Turc.

Noticias relacionadas

contador