• En una actuació sense precedents, la CNMV ha advertit als inversors sobre la productora audiovisual Vértice 360º
  • Tubos Reunidos i Duro Felguera s'han desplomat un 32,35% i un 10,78% respectivament

L'IBEX 35 ha acabat la sessió d'aquest dijous en vermell, amb una caiguda del 0,04%, i segueix sense arribar al nivell dels 9.700 punts una jornada més (s'ha quedat als 9.684 enters). D'aquesta manera, l'índex espanyol ha estat l'únic europeu que ha finalitzat en negatiu aquesta jornada.

  • 11.154,60
  • 1,56%

El valor més alcista d'aquesta sessió ha estat Grifols (+2,01%), que ahir es va situar ,en canvi, a la part més baixa de la taula. L'han seguit Viscofan (+1,27%), Merlin Properties (+1,07%) i Inditex (+1,03%), que segueix recollint guanys després de presentar ahir els seus resultats de l'exercici fiscal de 2017.

D'altra banda, el 'fanalet vermell' de la sessió ha estat Indra (-2,45%), seguit de Cellnex (-1,71%) i Acerinox (-1,06%). Respecte a la segona companyia més baixista, cal esmentar que Atlantia ha aconseguit una opció de compra sobre ella al seu acord amb ACS (-0,30%) en l'OPA d'Abertis.

De fet, ACS, la seva filial alemanya, i la companyia italiana han fet visible el seu acord sobre la concessionària aquest dijous. Durant la trobada celebrada a Madrid, el president de la constructora, Florentino Pérez, ha declarat que "el temps" els ha fet pensar "que era millor aquesta aliança que qualsevol altra cosa".

MERCAT CONTINU I ALTRES BORSES

Respecte al mercat continu, cal subratllar que Tubos Reunidos i Duro Felguera s'han desplomat un 32,35% i un 10,78%, respectivament, davant els dubtes sobre la seva viabilitat. La primera d'elles, en mínims històrics. A més, en una actuació sense precedents, la CNMV ha advertit als inversors sobre la productora audiovisual Vértice 360º, fet que ha provocat que la companyia tanqués la sessió amb una caiguda del 6,49%.

Fora d'Espanya, la resta de borses europees han acabat en positiu la sessió, amb pujades d'entre el 0,3% i l'1%. Mentrestant, la Borsa de Nova York registra guanys, del 0,8% en el cas del Dow Jones a l’hora del tancament del mercat espanyol.

PREOCUPA EL PROTECCIONISME

Al pla macroeconòmic, als inversors els preocupen, i molt, les polítiques proteccionistes de Donald Trump. Les borses nord-americanes es van donar les volta durant la passada jornada a causa que el president Trump està considerant aplicar aranzels a la Xina sobre béns per valor de 60.000 milions de dòlars. A més d'aranzels a determinats productes i restriccions a les inversions, també es podrien aplicar restriccions als visats de viatgers xinesos.

Les mesures proteccionistes que està imposant els Estats Units amenacen de donar lloc a una guerra comercial amb els seus corresponents conseqüències econòmiques. L'agència Fitch destaca que "és bastant probable que les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units augmentin durant els propers mesos".

En aquest sentit, cal assenyalen que Donald Trump ha triat Larry Kudlow com el seu nou conseller econòmic en substitució de Gary Cohn. Kudlow és economista i un conegut col·laborador de la cadena CNBC. Aquest dimecres, durant una intervenció a la cadena va dir que la Xina s'havia guanyat la resposta difícil que ha tingut dels Estats Units i ha afegit que "un gran país necessita una moneda forta".

De tornada a la borsa espanyola i a la debilitat de la banca, els experts de 'Bolsamanía' assenyalen que Santander ha complicat "seriosament" el seu aspecte tècnic. "Anem a veure el tancament de l’espelma setmanal però, no ens enganyem, l'aspecte tècnic de l'entitat càntabra s'ha complicat", apunta Rodríguez. Pel que fa a BBVA, atents a la seva reacció des dels nivells actuals de 6,5 euros. "La zona dels 6,5 euros pot ser un nivell de preus des del qual pot intentar, almenys, construir un rebot", indica l'expert.

En termes de dades, l'IPC de França ha pujat un 1,3% al febrer, en línia amb el que s'esperava.

EMPRESES FORA DE L'IBEX

Els resultats empresarials continuen coneixent-se aquest dijous. Lufthansa ha obtingut un benefici rècord el 2017 de 2.364 milions, un 33% més. Mentrestant, Société Générale va anunciar que Didier Valet, sotsdirector d'activitats de banca d'inversió, deixa el banc "a causa d'una divergència d'enfocaments pel que fa a l'administració en un assumpte legal específic", ha informat Reuters.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, considera que "tenint en compte que l'IBEX ha tancat pràcticament pla, no hi ha novetats per afegir respecte a l'anàlisi d'aquest dimecres".

"En realitat es pot dir que mentre l'IBEX no salti per sobre de la resistència dels 9.940 punts ens és igual que cotitzi als 9.600 o als 9.900 punts", afegeix. "La resistència és la que és i és on és. I ​​tot el que succeeixi per sota no tindrà implicacions tècniques de cap tipus. I per sota, per la banda dels suports, els 9.500 punts", indica també l'expert.

"En el molt curt termini no descartem alguns rebots al sector financer que serveixi per almenys portar Santander a la zona de resistència, abans suport, dels 5,4-5,45 euros. Però en principi el rebot podria esgotar-se en aquest nivell de preus", assegura Rodríguez, que afegeix que" el sector financer en bloc segueix mostrant-se feble".

"Telefónica segueix aguantant força bé el tipus durant els últims dies i el que més ens agrada a dia d'avui, correccions puntuals a part, és Inditex. La sessió d'aquest dimecres d’'anada i vinguda’ al gegant tèxtil amb un altíssim volum de contractació ens porta a pensar que la fase correctiva en el títol ha arribat al final. És més, podem dir que Inditex està compensant des d'ahir el mal comportament de molts dels 'blue chips' del nostre mercat", conclou l'analista.

Noticias relacionadas

contador