• El president estudia aprovar un dur paquet de mesures proteccionistes contra la Xina
  • El Partit Demòcrata guanya a Pennsilvània, un dels feus de Trump
broker6602881

Wall Street s'ha capgirat després d'una obertura lleugerament alcista i cotitza en negatiu, a causa que el president Trump està considerant aplicar un dur paquet de mesures proteccionistes contra la Xina. El Dow Jones cau un 1%, mentre l'S&P 500 cedeix un 0,4% i el Nasdaq, que segueix comportant-se millor que la resta del mercat, baixa un 0,1%.

  • 17.037,65
  • -2,05%

El sector tecnològic, que s'ha comportat molt millor que el conjunt del mercat aquest any (també ho va fer el 2017), va veure frenat el seu avanç després del bloqueig de l'Administració Trump a la compra del fabricant de xips Qualcomm pel seu rival Broadcom, amb seu a Singapur.

L'índex de semiconductors de Filadèlfia, que agrupa el sector dels fabricants de xips, va baixar un 1,5% i va ser un dels principals llasts per a les borses. Els inversors interpreten que el nou proteccionisme econòmic que defensa l'Administració Trump reduirà les operacions corporatives en aquest sector. En aquest sentit, Broadcom ha abandonat la seva OPA hostil sobre Qualcomm.

També al sector tecnològic, les autoritats de França han anunciat aquest dimecres que denunciaran Apple i Google per abús de posició dominant i pràctiques anticompetitives.

PROTECCIONISME CONTRA LA XINA

Sobre el proteccionisme als EUA, segons 'CNBC', Trump està considerant aplicar un dur paquet de mesures a la Xina. A més d'aranzels a determinats productes i restriccions a les inversions, també es podrien aplicar restriccions als visats de viatgers xinesos.

L'agència Fitch destaca que "és bastant probable que les tensions comercials entre la Xina i els EUA augmentin durant els propers mesos"

Aquesta notícia està provocant fortes pèrdues per a les companyies que cotitzen al Dow Jones, amb forts interessos a la Xina. Per exemple, el valor més baixista és Boeing (-3,8%), seguit de DowDupont (-1,7%), Goldman Sachs (-1,4%), Merck (-1,3%) i Coca Cola (-1,2%). En positiu tan sols cotitza Cisco Systems (+0,1%).

Des de l'agència Fitch, han comentat en un informe que l'economia global està "experimentant un boom en les seves condicions de creixement", però al mateix temps han alertat sobre diversos riscos que poden amenaçar aquest bon moment, com precisament l'augment de les mesures proteccionistes dels EUA.

L'agència destaca que "és bastant probable que les tensions comercials entre la Xina i els EUA augmentin durant els propers mesos, però la situació hauria de deteriorar-se dramàticament per afectar les perspectives de creixement mundial a curt termini".

POLÍTICA

A l'escena política, el Partit Demòcrata ha guanyat l'elecció a Pennsilvània per nomenar un nou membre de la Cambra de Representants. Una victòria que es produeix en un territori on Trump va aconseguir un gran resultat en les eleccions presidencials i que és considerada un avançament de les eleccions per renovar el Congrés que tindran lloc el proper 6 de novembre.

No oblidem tampoc la destitució fulminant de Rex Tillerson, ja exsecretari d'Estat, i la seva substitució pel director de la CIA, Mike Pompeo. Un nomenament que anticipa una política internacional més agressiva per part dels EUA, sobretot pel que fa a l'Iran.

La setmana passada, Gary Cohn, principal assessor econòmic del president, va presentar la seva dimissió en desacord amb els aranzels a l'alumini i l'acer. Tots aquests moviments indiquen la poca estabilitat que té l'entorn del president i anticipen una política imprevisible i inquietant per part dels EUA durant el mandat de Trump.

ECONOMIA

Al capítol de dades econòmiques, la principal dada del dia serà la de vendes al detall de febrer. Per la dada general i per la dada que exclou la partida d'automòbils, el consens espera una pujada del 0,3%. A més, l'índex de preus a la producció (IPP) augmentarà un 0,1%, fins al 2,8% en taxa interanual.

ALTRES MERCATS

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,23%, fins als 1,2364 dòlars (màxim anual als 1,2536 dòlars). "Tenim l’encreuament a prop d'importants resistències de mitjà i de llarg termini", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'. "El més lògic és que la moneda única es prengui un merescut descans en el seu encreuament contra el 'bitllet verd'", afegeix.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,6%, fins als 61,07 dòlars, mentre el cru Brent avança un 0,5%, fins als 65,00 dòlars (màxim anual als 70,78 dòlars). Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,15%, fins als 1.325 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars). Al mercat del deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta lleugerament fins al 2,846% (màxim anual al 2,956%).

Noticias relacionadas

contador