brokerestornudar

Preservar la salut dels ciutadans, o reprendre l'activitat econòmica. Aquest és el gran debat que hi ha ara mateix, també als mercats, i de moment va guanyant la necessitat d'activar una altra vegada l'economia mundial. Els països han començat el procés de desescalada, però una cosa és certa: hi ha molta por, molta cautela i molta incertesa pel que pugui passar.

Els experts de Link Securities resumeixen molt clarament l'opinió de la majoria d'analistes. "Entenem que les dificultats per conjugar la salut de la població i reiniciar l'activitat econòmica són moltes, però no veiem factible prolongar unes mesures de confinament i de cessament d'activitat que enfonsarien definitivament les economies, provocant que, al final, la crisi econòmica fos més dura per a la població que la sanitària", reconeixen. No obstant això, avisen que durant les properes setmanes els inversors s'enfrontaran a notícies que apuntin a intents de marxa enrere per part d'alguns governs en els seus plans de reobertura, "la qual cosa provocarà sens dubte noves tensions als mercats".

"Hi ha preocupació per la possibilitat que la crisi sanitària pugui tornar a esclatar"

Seül ja va comunicar aquest cap de setmana que torna a tancar els bars, clubs i discoteques per un repunt dels contagis. Els plans de desescalada dels diferents països són molt prudents. El diumenge, Boris Johnson va anunciar una sèrie de mesures condicionades al fet que els casos de Covid-19 no tornin a repuntar. El primer ministre va oferir dates orientatives i va deixar clar que no es pot parlar d'"una fi immediata del confinament".

A Espanya, el Govern està seguint un pla de desescalada per fases i a les seves compareixences, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES), ha advertit de la possibilitat que es registrin rebrots del virus, tal com s'està veient a Corea del Sud, per la qual cosa ha demanat molta cautela. El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, ha dit que està "convençut" que hi haurà "rebrots" de coronavirus a Espanya durant els pròxims mesos i fins que no es trobi una vacuna.

A Alemanya s'ha produït un repunt dels casos de cononavirus en ple procés de desescalada. La canceller Angela Merkel ja va avisar a la fi del mes passat que la pandèmia només està començant i que la situació serà complicada durant molt de temps. L'Institut Robert Koch (RKI), encarregat de vigilar l'evolució del Covid al país, va indicar aquest cap de setmana que el factor de reproducció -és a dir, el ritme de propagació del virus- va pujar a 1,1, la qual cosa implica que de mitjana cada infectat contagia com a mínim una altra persona.

"La Xina es troba en una posició similar. Els inversors es mostren ara mateix molt cautelosos. Podríem ser al davant d'una segona onada de Covid-19", adverteix David Madden, analista de CMC Markets a Londres. "Aquestes últimes setmanes, els mercats de valors mundials han anat guanyant terreny a mesura que els països aconseguien frenar la propagació del virus i afluixaven les seves restriccions de moviments. Durant un temps, tot ha progressat bé, però ara hi ha preocupació per la possibilitat que la crisi sanitària pugui tornar a esclatar", afegeix.

Per a Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, durant els pròxims dies podríem esperar una deterioració de l'atracció pel risc a mesura que els inversors passin de valorar la reactivació de l'activitat econòmica a avaluar els riscos que comporta el retorn de les empreses a l'activitat. "Aquests riscos inclouen un nou repunt del nombre de casos de coronavirus, la possibilitat d'una altra frenada de l'activitat i una recuperació més lenta del que es preveia", reconeix.

Noticias relacionadas

contador