theresa-may-ue-brexit 20190116091616

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha rebut aquest dimarts l'advertiment que el Parlament aprovarà una pròrroga de la data de sortida del país de la Unió Europea (UE) en cas que no s'aprovi un acord amb el bloc en el termini de 30 dies.

Segons les informacions facilitades pel diari britànic The Sun, un total de 20 ministres podrien amenaçar amb dimitir en cas que el Parlament no pugui pronunciar-se sobre la possibilitat d'una sortida desordenada de la UE.

Fonts citades per aquest mitjà han indicat que ministres com Amber Rudd, David Gauke i Greg Clark s'estan preparant per pronunciar-se a favor del pla desvetllat durant la jornada per la parlamentària Yvette Cooper.

Un primer intent de la parlamentària al costat del conservador Nick Bols perquè el Parlament tingués capacitat de demanar un ajornament de la data del 29 de març va ser derrotada en la votació celebrada el 29 de gener.

No obstant això, Cooper ha ressaltat durant la jornada que la nova proposta compta amb el suport de diversos partits i contempla una esmena per a una pròrroga en cas que May no hagi acordat un acord abans del 27 de febrer.

Així, ha detallat que aquesta proposta exigiria a May i al Parlament resoldre a mitjans de març si el país abandona el bloc sense acord. "Estem en perill de sumir-nos en una sortida sense acord per accident", ha advertit.

La pròpia May va demanar aquest dimarts als diputats "una mica de temps" per "completar el procés" de negociació amb la Unió Europea i presentar davant el Parlament noves garanties que permetin salvar les reticències a l'actual Tractat de Retirada.

May, que dona ja per tancat un acord amb la UE per "noves converses", va demanar paciència a la Cambra dels Comuns, la mateixa que a mitjans de gener va tombar per aclaparadora majoria l'acord del Brexit. A dia d'avui, el Regne Unit sortiria el 29 de març del bloc comunitari sense cap tipus de xarxa.

"Quan aconseguim el progrés que necessitem, convocarem una altra votació", va dir May, que encara confia a obtenir algun tipus de nova garantia sobre la salvaguarda plantejada per a la frontera irlandesa malgrat les reiterades negatives dels líders europeus de renegociar el Tractat de retirada.

Si el govern no aconsegueix el suport d'una majoria de la Cambra al Tractat de Retirada i a la Declaració Política que esbossa la relació futura entre el Regne Unit i la UE, May es compromet a aclarir el seu posicionament el 26 de febrer i que se celebrin al dia següent noves votacions no vinculants. La votació definitiva s'ajornaria per tant al març, el mes de l'Brexit.

El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha acusat May d'apurar terminis de manera "imprudent" per "fer xantatge" als diputats i que acabin acceptant el Tractat de Retirada. Corbyn ha repassat els successius retards i ha assenyalat directament May: "Ara es posa davant la Cambra amb més excuses i més ajornaments".

Malgrat les crítiques que li plouen des de diferents sectors, fins i tot des de dins del seu propi partit, May encara veu possible que d'aquesta "fase crucial" del procés surti un acord capaç de sumar els vots necessaris a la Cambra dels Comuns, per la qual cosa considera necessari que totes les parts "es calmin".

Noticias relacionadas

contador