telecomunicacionescb

Males notícies per a les 'telecos' europees. Moody's assegura que veuran reduïts els seus ingressos per la crisi del coronavirus, una davallada d'almenys un dígit (encara que no s'atreveix a quantificar-lo) que es produirà tot i el creixent augment del trànsit, sobretot ara que gran part de la població està confinada i teletreballant, la qual cosa ha incrementat la demanda. La raó, segons l'agència de qualificació, és ben senzilla: els ingressos no augmentaran a causa dels plans de tarifes planes.

"Encara que no estan directament exposats al brot de Covid-19, els operadors de telecomunicacions europeus no són immunes als efectes negatius del crèdit", assegura Moody's al seu últim informe. ja ho va advertir fa uns dies Barclays, que va rebaixar Telefónica, MásMóvil i Euskaltel i a la resta de 'telecos' europees perquè ni tan sols elles "no són immunes a l'impacte del coronavirus", malgrat tractar-se d'un sector a priori "resistent".

Segons Moody's, el trànsit està "creixent exponencialment en dades i veu mòbil, però els esquemes de tarifes planes existents signifiquen que això no es tradueix en un augment dels ingressos de les telecomunicacions". A més, incideix, "la desacceleració econòmica perjudicarà el creixement dels ingressos de les 'telecos'", sobretot per la correlació entre l'evolució del PIB i els ingressos d'aquestes empreses.

"Els ingressos de les 'telecos' europees probablement disminuiran de mitjana en un percentatge d'un dígit baix, en comparació amb la nostra expectativa prèvia d'ingressos estables per a l'any 2020", ha assenyalat Carlos Winzer, vicepresident sènior de Moody's.

No obstant això, l'efecte en el flux de caixa serà majorment neutral ja que les companyies es mouen ràpidament cap al 'mode d'estalvi d'efectiu', reduint les despeses operatives i retallant les despeses de màrqueting i publicitat, indica l'agència de qualificació. "Altres companyies aniran més enllà, reduint els dividends i les despeses de capital", diu l'agència de qualificació.

En aquest sentit, per exemple, Telefónica ha optat per mantenir el dividend de 2020 enmig de l'allau de retallades a la remuneració a l'accionistes que s'està produint a causa de la crisi sanitària. Pagarà 0,4 euros per acció, 0,20 al desembre d'enguany, i els 0,2 euros restants al juny de 2021.

Noticias relacionadas

contador