ep imagen de archivo de un telefono movil
EUROPA PRESS - Archivo

Una de freda i una de calenta. Aquests últims dies, els principals operadors de telecomunicacions han comunicat als seus clients que podrien disposar de GB addicionals per a ús del mòbil, a més de continguts audiovisuals, per tal de fer més suportable la quarantena pel Covid-19. No obstant això, no tot és tan senzill. També reclamen un consum responsable perquè, encara que la xarxa opera sense problemes, no hi ha precedents de la situació actual.

La setmana passada, els operadors van comunicar que reforçaven la seva oferta. Per exemple, Telefónica va fer saber als seus clients de Fusió que els donava 30 GB addicionals, al mes, durant dos mesos. També, que ampliava el servei de 'streaming' Lite. Orange també va oferir aquests 30 GB addicionals de franc. Mentrestant, Vodafone va comunicar que concedia dades il·limitades per a autònoms i pimes; i MásMóvil, entre d'altres mesures, va oferir la plataforma de TV de pagament Sky de manera gratuïta.

Aquestes són algunes de les mesures que les 'telecos' van proposar per a suportar els dies a casa; el problema, però, és la xarxa, tot i que de moment funciona amb total normalitat, segons indiquen les companyies.

TRÀNSIT DISPARAT

És una situació sense precedents i l'ús de la xarxa està disparat. Aquest diumenge, les operadores van llançar un missatge conjunt després de detectar que el trànsit a través de les xarxes IP s'havia incrementat en un 40%; mentre que l'ús del mòbil, en veu, ha repuntat un 50%; i en dades, un 25%. Només el trànsit a la xarxa Whatsapp s'ha multiplicat per cinc aquests últims dies.

Una de les claus és el teletreball. Aquí, les operadores assumeixen que la utilització d'eines de comunicació en remot, com Skype i Webex, s'ha multiplicat per quatre.

Les companyies insisteixen que la xarxa resisteix. El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, recorda cada vegada que es troba amb els mitjans de comunicació que Espanya compta amb una xarxa de fibra òptica superior a la d'Alemanya, Anglaterra, Itàlia, França i Portugal juntes. I, a més, s'estan prenent mesures de reforç.

Asseguren que "s'estan fent tots els possibles per incrementar la capacitat de les xarxes, posant més equips en servei i augmentant la capacitat dels existents". Això sí, assumeixen que "aquestes mesures no són efectives de manera immediata, per la qual cosa, per garantir la qualitat del servei i la connectivitat excel·lent que és necessària, totes aquestes millores han d'anar acompanyades, especialment ara, en la nova situació d'aïllament en tot el país, d'un ús intel·ligent i responsable de la xarxa", va recalcar en el comunicat conjunt.

Noticias relacionadas

contador