ep sede de repsol
REPSOL - Archivo
14,96€
  • 0,24€
  • 1,63%

Repsol (-0,45%) va obtenir un benefici net de 1.466 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, xifra que representa un descens del 32,5% respecte als 2.171 milions d'euros del mateix període de l'exercici anterior, al qual es va incloure la plusvàlua de 344 milions d'euros de la venda de la seva participació del 20% a l'antiga Gas Natural Fenosa (Naturgy), ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'absència de plusvàlues, com la provinent de la venda el 2018 de la seva participació en Naturgy, i la menor valoració dels inventaris d'hidrocarburs a causa de la caiguda dels preus del cru, van tenir un efecte comparatiu negatiu de més de 600 milions d'euros respecte a l'any anterior.

El benefici net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis de la companyia, es va situar als 1.637 milions d'euros, davant els 1.720 milions assolits entre gener i setembre de 2018.

El grup presidit per Antonio Brufau va generar aquests beneficis en un context complicat de caiguda del preu del cru i del gas i llastrat per aquesta absència de plusvàlues respecte a 2018 i la menor valoració dels inventaris d'hidrocarburs, que entre tots dos van tenir un impacte més 600 milions d'euros als seus comptes.

En concret, el cru Brent va registrar entre gener i setembre un preu més d'un 10% inferior al mateix període de 2018 (64,6 dòlars per barril), mentre que el cru WTI va tenir un preu mitjà un 15% més baix i el gas Henry Hub un descens del 7%.

Malgrat aquest entorn complicat, la companyia va demostrar la seva solidesa amb un increment del flux de caixa operatiu del 22%, fins a arribar als 4.074 milions d'euros.

Comparat amb la resta de companyies del sector que ja han presentat els seus comptes el setembre -Galp (-59%), Equinor (-50%), Eni (-45%) i BP (-53%) amb majors caigudes en el seu benefici net-, Repsol és la que millor ha solucionat aquest complicat entorn recolzat en el seu model de negoci integrat.

'UPSTREAM' I 'DOWNSTREAM'

L'àrea d''upstream' (exploració i producció) va aconseguir un resultat de 864 milions d'euros, davant els 1.015 milions d'euros de fa un any, arrossegat pels menors preus del cru i del gas, i per les parades de producció en Líbia.

Per la seva banda, el resultat de 'downstream' (refinació, química, Mobilitat, Lubricants, GLP, Trading, Majorista de Gas, i Repsol Electricitat i Gas) va pujar als 1.087 milions d'euros, en línia amb els 1.098 milions que va registrar entre gener i setembre de l'any anterior.

MÉS DE 965.000 CLIENTS D'ELECTRICITAT I GAS

A més, va prosseguir amb el seu creixement en el negoci de generació elèctrica amb la incorporació a la seva cartera tres projectes renovables, en una fase inicial de desenvolupament, amb una capacitat total de 800 megawatts (MW), que permetran al grup arribar al 90%, el 90 % del seu objectiu estratègic de capacitat de generació baixa en emissions, estimat al voltant de 4.500 MW l'any 2025.

Així mateix, la companyia va avançar també en els seus objectius de comercialització d'electricitat i gas, on compta ja amb més de 965.000 clients.

RETRIBUCIÓ A L'ACCIONISTA

D'altra banda, emparat en la seva generació de caixa, el passat mes de juliol, el consell d'administració de la petroliera va acordar proposar a la pròxima junta general augmentar la retribució a l'accionista a través d'una amortització d'un 5% del capital social el 31 de desembre de 2018, cosa que s'afegirà a les amortitzacions realitzades amb motiu dels diferents 'scrip dividend'.

Aquesta decisió se suma a la millora acordada per al dividend que, amb un increment anualitzat del 8% respecte a 2017, arribarà a l'1 euro brut per acció el 2020, sota la fórmula del 'scrip dividend' i la reducció de capital corresponent per evitar qualsevol dilució.

Noticias relacionadas

contador