rome-prolonge-son-soutien-a-alitalia-et-le-delai-pour-la-cession

El sector de les aerolínies és sens dubte un dels més afectats per la crisi sanitària i econòmica conseqüència del coronavirus. L'absència de vols i de connexions internacionals, més enllà de casos puntuals i per motius excepcionals, ha eliminat gran part del negoci dels operadors per a 2020. No obstant això, a poc a poc comencen a veure signes de recuperació i tornen a programar vols amb la vista posada a recuperar una part del negoci a la temporada alta de l'any, l'estiu.

  • 9,72€
  • 0,31%

IAG

  • 2,06€
  • 0,15%

I part d'aquesta nova perspectiva s'aprecia a la borsa. Per exemple, el consorci IAG va recuperar aquest dijous un 4,15% del seu valor al parquet, tot i que l'agència de qualificació S&P en va rebaixar aquell mateix dia el ràting de BB a BBB-, amb perspectiva negativa, ja que considera que les mesures que ha pres per fer front a la crisi encara són insuficients.

IAG encara no ha revelat com pensa anar recuperant els vols en el futur més pròxim. No obstant això, alguns dels seus competidors sí que van reprenent la normalitat. Alitalia reprendrà les operacions des de Madrid i Barcelona a Roma a partir del 2 de juny i AirFrance tornarà a unir París amb Palma amb un vol setmanal cada dissabtes des del 27 de juny. Companyies que s'uneixen a American Airlines, KLM i Qatar, aquesta última, amb tres vols setmanals des de Barajas.

MÀSCARES, SÍ… SEIENTS BUITS, NO

Les restriccions als vols internacionals van avançant cap a la normalitat, també els Estats Units, a pesar que l'Administració nord-americana va actuar amb molta severitat (amb crítiques des de Brussel·les) i va interrompre els vols transoceànics el 12 de març. Ara, en canvi, l'Executiu encapçalat per Donald Trump és un dels més actius a instar un retorn a la normalitat per reactivar l'economia, encara que mantenint, de moment, les restriccions de moviment.

En el cas d'Europa, l'Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA) i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han publicat un protocol de salut a l'aviació relacionat amb la Covid-19. Aquest catàleg de mesures beneficia les aerolínies, perquè no es veuran obligades a reduir la capacitat dels seus vols. No tenen obligació de deixar seients lliures si l'ocupació del vol no ho permet. En canvi, els passatgers han de portar màscares, totes les que necessitin per als seus viatges, per poder canviar-la cada quatre hores si s'ha humitejat.

Són petits avenços, perquè encara som molt lluny de la normalitat. Com indica S&P a l'informe sobre IAG el “coronavirus pot donar com a resultat un enfonsament del trànsit aeri de passatgers de fins al 50% al 2020 i la recuperació es prolongarà fins a l'any 2023”. Queden molts mesos per poder reprendre l'activitat amb l'anhelada nova normalitat.

Noticias relacionadas

contador